GORSKA SLUŽBA SPASAVANJA (GSS) Srbije je dobrovoljna i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima.

Čini je oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci, skijaši i paraglajderisti.

Gorska služba spasavanja Srbije
Zakonom o vanrednim situacijama GSS Srbije je uvrštena u činioce zaštite i spasavanja u Srbiji i definisana kao strateški partner Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije za izvođenje spasavanja na nepristupačnim terenima. GSS Srbije je član međunarodnih organizacija za spasavanje u planinama – ICAR (International Commission for Alpine Rescue) i za spasavanje u speleološkim objektima – ECRA (European Cave Rescue Association), i svoj rad usaglašava sa preporukama ovih organizacija.

U toku godine GSS zbrine preko 1000 povređenih na skijalištima i nepristupačnim planinskim terenima i ima preko 50 spasilačkih intervencija (pretraga i spasilačkih akcija), u svim delovima zemlje. „Radi“ spasavanje i prvu pomoć na svim skijalištima u Srbiji i predstavlja sinonim za bezbednost na snegu.

Već po tradiciji, na Expozimu podsećaju na prevencije eventualnih povreda i na ponašanje zimi na skijaškim terenima i planinama.