U okviru stručnog pratećeg programa 13. Međunarodnog sajma energetike, Elektroprivreda Srbije predstavila je realizovane, tekuće i najavljene investicione projekte.

Projekat TE-KO B3, čiji najveći deo predstavlja izgradnja Bloka B3 Termoelektrane Kostolac, predstavio je Miloš Stojanović, rukovodilac projekta. Završetak ovog projekta vrednog 715,6 miliona dolara planiran je za nešto više od tri godine, odnosno – ako sve bude teklo po planu – Blok B3 će biti na mreži 4. novembra 2020. godine. Rukovodilac projekta je sa učesnicima panela podelio ekskluzivnu informaciju, dobijenu uoči početka prezentacije, da je odobrena Studija o proceni uticaja na životnu sredinu, što praktično znači nesmetan put u realizaciju čitavog projekta, koji je najvećim delom poveren kineskim kompanijama.

O odsumporavanju TENT-a govorio je glavni rukovodilac projekta Predrag Đorđević, koji je rekao da se projekat finansira iz inostranog zajma, a vredan je nešto više od 28 milijardi jena. Rok za otplatu ovog kredita je 15 godina, uz grejs period od pet godina, uz kamatnu stopu od 0,6 odsto. Realizacija ovog projekta trebalo bi da traje 42 meseca, a prvih 12 meseci rada predstavljaju garantovani period.

O Vetroparku Kostolac, kompleksnom i važnom projektu, govorio je Dragoslav Cicović, rukovodilac. On je rekao da svi predstavljeni projekti EPS-a imaju ogromnu vrednost i značaj, da iziskuju zajednički rad najstručnijih ljudi različitih profila – elektroinženjera, konstruktora, pravnika, ekonomista, biologa…, da je to naporan posao, ali i da je pravo zadovoljstvo raditi u jednoj takvoj ekipi. Pravi efekti čitavog uloženog truda videće se kada Vetroelektrana Kostolac počne sa radom.