Osmu godinu zaredom, Privredna komora Srbije, Agencija za zaštitu životne sredine, Agencija za bezbednost saobraćaja, Centar za motorna vozila AMSS, Centar za promociju održivog razvoja i kompanija Metro Market organizovali su izbor za automobil sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu – EKOauto godine u Srbiji.

U konkurenciji se našlo dvanaest novih modela automobila iz aktuelne produkcije: BMW 3 Series, Citroen C4 Cactus, Ford Focus, Honda CR-V, Kia Ceed, Mercedes-Benz A-Class, Opel Combo, Peugeot 508, SEAT Arona, Suzuki Jimny, Toyota Corolla i Volvo 560. Dodatni uslov za sve modele bio je da su već u prodaji ili da će se naći na tržištu Srbije do 31. marta 2019, do kada traje i ovogodišnji Salon automobila.

Ključni kriterijumi, u pogledu životne sredine, zajedno sa težinskim koeficijentima, po značaju su bili: potrošnja goriva (30%), emisija štetnih materija (30%), mogućnost reciklaže (20%), buka (10%), zapremina motora (5%) i snaga motora (5%).

Stručni žiri je ocenio da ove kriterije najbolje ispunjava, pa je tako postala i EKOauto 2019. godine u Srbiji – Toyota Corolla 1.8 Hybrid. Žiri je podsetio da ova, potpuno nova Corolla zrači dinamičnijim izgledom, donoseći i potpuno novi hibridni pogon sa funkcijom samopunjenja tako da nova generacija najprodavanijeg Tojotinog modela u čitavoj automobilskoj industriji označava i početak Tojotine strategije dvostrukih hibrida. Tojotin hibridni sistem je tih, intuitivan, brzo reaguje i ima samodovoljnu EV tehnologiju koja ne zahteva priključivanje na punjač. Troškovi održavanja su niski, nudi velike uštede u gorivu, kao i nisku emisiju CO2 i može da podnese do 50 osto ukupnih svakodnevnih relacija. Performanse Corolle Sedan Hybrid opremljene 1,8 litarskim agregatom su: ubrzanje od 0 do 100 km/h za 11 sekundi, a maksimalna brzina projektovana je na 180 km/h. Potrošnja goriva kod “sedan” verzije iznosi minimum 3,4 l / 100 km, a njegova emisija CO2 se samo 77 g/km.

Predstavniku Tojote priznanje je uručio lično Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine u Vladi Republike Srbije. Obraćajući se prisutnima naglasio je da je povlačenje automobila koji zagađuju životnu sredinu, ali i sprečavanje uvoza starijih modela automobila (E3) sve manje ekonomsko a sve više ozbiljno zdravstveno pitanje. Podržao je veće državne subvencije i stimulacije za kupovinu električnih i hibridnih automobila, koje trenutno ne idu u prilog ekološkoj bezbednosti.

Posebno priznanje dodeljeno je i “Stalnoj konferenciji gradova i opština” za organizovanje akcije “Dan bez automobila u gradovima i opštinama” u okviru Evropske nedelje mobilnosti, kojom se podstiču alternativni vidovi saobraćaja u odnosu na motorizovane, čime se smanjuje korišćenje putničkih automobila i poboljšavaju uslovi za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pešaka.