Sporazum o saradnji Međunarodnog beogradskog sajma knjiga i Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, potpisan oktobra 2016. povodom Sajma knjiga u Beogradu, bio je povod da delegacija Beogradskog sajma poseti 12. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja i da tako ne samo formalizuje ovaj sporazum, nego i da ukupnu međusajamsku, ali i međudržavnu kulturnu saradnju podigne na viši nivo.

U delegaciji Beogradskog sajma bile su generalna direktorka Danka Selić i zamenica generalne direktorke Gorica Škipina.

Upoznajući se sa programima i postavkama sajma, Danka Selić je istakla da se svojim konceptom i brojem izlagača Međunarodni podgorički sajam knjiga ubrzano razvija i da postaje sve značajniji kulturni događaj u regionu i šire, posebno imajući u vidu i njegov obrazovni segment. Po njenim riječima, i slogan ovogodišnjeg sajma knjiga i obrazovanja u Podgorici – „Imamo svijet za tebe“ – ilustrativna je potvrda da su upravo kultura i tradicija onaj čvrsti most koji spaja ljude. Obilazeći izložbu grafika poznatog likovnog umetnika Dada Đurića, Danka Selić je istakla da u toj kulturnoj misiji Podgoričkog sajma ovakvi događaji imaju značaj kvaliteta više – univerzalnog, umetničkog i ljudskog.

U okviru posete, gošće iz Beograda primio je prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture Crne Gore. Sastanku je prisustvovao i direktor izdavačke kuće Nova knjiga Predrag Uljarević, a tema je bila unapređenje saradnje između Međunarodnog beogradskog sajma knjiga i Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga.