Danas je na 171. Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) održana zvanična prezentacija Republike Srbije – grada Beograda za organizaciju Međunarodne specijalizovane izložbe Expo 2027 sa temom „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve.

U okviru ove prezentacije na Skupštini govorio je potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali, ministar sporta Zoran Gajić, gradski urbanista Marko Stojčić, i naši prestižni umetnici, zvezde domaćeg kulturnog neba – violinista svetskog glasa Stefan Milenković i glumački bard u evropskim okvirima – Miki Manojlović. Video uključenjem obratio se i naš šampion Novak Đoković. Moderator naše prezentacije bio je Dušan Borovčanin, direktor Kongresnog biroa i projektni menadžer. Predstavljanju su prisustvovali i ministarka kulture Maja Gojković, ministar obrazovanja Branko Ružić, kao i direktorka Beogradskog sajma, Danka Selić.

„Uz posvećenost na najvišem nivou, Srbija je učinila sve da stvori neophodne preduslove kako bi realizovala projekat specijalizovane Expo izložbe. Finansijska sredstva su obezbeđena, to je najvažnije, i uvereni smo da smo dobar kandidat i racionalan izbor. Uvereni smo u snagu našeg projekta i naše teme“, izjavio je na početku prezentacije potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali.

„U poslednjih 10 godina napravili smo ogroman napredak na brojnim poljima, a svakako da je ekonomski napredak zemlje među najvažnijim dostignućima Republike Srbije. Doživeli smo istinski ekonomski procvat. Privukli smo rekordan broj stranih direktnih investicija, više nego sve ostale zemlje u regionu zajedno. Prosečne plate su više nego udvostručene u poslednjih 10 godina, a stopa nezaposlenosti je na najnižem nivou u našoj istoriji. Tokom dve godine krize izazvane pandemijom, bili smo najbrže rastuća ekonomija u Evropi. Srbija vodi balansiranu spoljnu politiku i garantujemo da ćemo obezbediti najveći broj zemalja izlagača iz raznih delova sveta. Mi smo danas tačka susreta između istoka i zapada.”, istakao je ministar Mali.

U ime naše delegacije, ministar sporta Zoran Gajić je predsedniku Skupštine BIE poklonio odbojkašku loptu sa potpisima naših svetskih prvakinja. Ministar Gajić prisutnima je uputio važnu poruku, a to je da ovaj put ne igramo samo za sebe, već za celo čovečanstvo.

Podršku našoj delegaciji pružio je putem specijalnog video uključenja i najbolji teniser svih vremena, najtrofejniji sportista i brend ambasadora Srbije – Novak Đoković. Pružajući podršku kandidaturi naše zemlje, on je istakao važnost igre kao univerzalnog jezika koji razumeju svi, kao i značaj igre u najranijem dečijem razvoju.

Zašto su igra, gluma i muzika važni, koliko doprinose razvoju kreativnosti, otpornosti, o svojim iskustvima govorili su glumac Miki Manojlović i violinista Stefan Milenković koji se posebno osvrnuo na svoje iskustvo sa svetske izložbe Expo Dubai 2020.

„Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve“ je tema koja se bavi značajem igre, sporta i muzike u ljudskoj evoluciji i razvoju sa namerom da osnaži kako učesnike tako i posetioce da istraže na koji način ovi drevni kreativni „alati“ čovečanstva mogu pomoći u rešavanju nekih od najsloženijih globalnih izazova današnjice.

Republika Srbija i Beograd dokazali su, u brojnim prilikama do sada, da poseduju sposobnost, organizacione, stručne i ljudske kapacitete za organizaciju najvećih međunarodnih događaja, a međunarodna specijalizovana izložba Expo 2027 biće jedinstvena prilika da još jednom potvrdimo da su Srbija i Beograd kulturni i umetnički centar regiona i Evrope.