Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga prvi put se pojavljuje Zajednica izdavača i nakladnika u BiH, koja pokriva gotovo 80 odsto ukupne bosanskohercegovačke produkcije. Učešće na sajmu njihov je prvi međunarodni nastup pod tim nazivom i sa takvim pravnim statusom, iako su pojedini članovi Zajednice bili prisutni na sajmu i ranije u formi pojedinačnih ili ličnih kontakata. Štand ovog udruženja profesionalnih bosanskohercegovačkih izdavača nalazi se u Ulici Vaska Pope u hali 4 Beogradskog sajma.

Pored predstavljanja mnogih dobrih knjiga, od kojih će neke srpska čitalačka publika moći da vidi prvi put, planiran je niz promotivnih aktivnosti, susreta i razgovora, kako bi se što bolje povezali sa ovim delom regiona. Posetioci će iz prve ruke, najčešće od samih pisaca, moći da čuju sve što ih zanima o novim izdanjima.

Tako će u četvrtak 25. oktobra, od 17 h, na štandu Zajednice gostovati pisac Mustafa Zvizdić. U petak 26. oktobra, od 13 h, gost će biti pisac Goran Samardžić, a u subotu 27. oktobra, od 11 h na štandu Zajednice gostovaće pesnik Маrkо Тоmaš.

Pored toga, Zajednica će prirediti jedno sasvim posebno veče u knjižari Booka, gde će se u atmosferi prijateljskog opuštenog druženja razgovarati o knjizi.