Život je pokleknuo pred još jednim velikim čovekom koji je svojim prisustvom i trajanjem obeležio sećanje gotovo svakog živog sunarodnika, ali i Beogradskog sajma.

Od posledica koronavirusa, u 95. godini, umro je Vlasta Velisavljević, velikan srpskog i jugoslovenskog glumišta, najstariji aktivni srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac. Odigrao je oko 350 uloga u pozorištu, na filmu i u serijama, na gotovo svim scenama širom zemlje.

Kao glumac je prvi put nastupio sa dvanaest godina (1937) u „Rodinom pozorištu“ Gite Predić, ćerke Branislava Nušića, u predstavi „Put oko sveta“. Poslednju premijeru je imao 2016. godine u Šekspirovom Hamletu, a poslednji put je stao na scenu 12. februara 2020. godine, kada je odigrao Molijerovog „Uobraženog bolesnika“. Za glumačko stvaralaštvo dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a za sveukupan doprinos kulturi i Sretenjskog ordena povodom Dana državnosti Republike Srbije (2017). Međutim, nije pohodio samo glumačke puteve. Godine 1943. je uhapšen i deportovan u koncentracioni logor Dortmund Herde u Nemačkoj odakle je uspeo da pobegne 1944. i dođe do Beograda. Po završetku rata je pokušao da prebegne u SAD ali je uhapšen i nakratko bio u zatvoru na Adi Ciganliji. U vreme Informbiroa, 1950. godine, uhapšen je i sproveden na Banjicu a potom na Goli otok, gde je proveo tri godine.

Kao što je u životu bio svedok i učesnik u nebrojenim čudima, tako je bilo i u njegovom kratkom suočavanju sa sudbinom Beogradskog sajma. Pre tačno dve godine, krajem marta 2019, Vlasta Velisavljević je, u počasnom svojstvu jednog od dvojice najstarijih vlasnika uredne vozačke dozvole, svečano otvorio poslednji održani Međunarodni salon automobila i Međunarodni sajam motocikala, skutera, kvadova i opreme Motopassion. Na otvaranje je došao – svojim kolima. U šaljivom podsećanju na svoje mnogodecenijsko vozačko iskustvo prisetio se i dana kada je, kao đak tadašnje Realne gimnazije, prisustvovao „gran priju“, čuvenoj predratnoj trci tadašnje „formule 1“ oko Kalemegdana. Na kraju je, kao da u najvećoj brzini zaustavlja svoj vremeplov, samo kratko konstatovao: „Sajam automobila je otvoren“.

Hod one iste sudbine hteo je da tačno dve godine kasnije, koronavirus istog trenutka blokira životni put i Vlasti Velisavljeviću i Međunarodnom salonu automobila. Iako se radi o pukoj i čudesnoj koincidenciji, oproštaj od ovog velikog čoveka mogao bi da glasi: „Gospodine, sve nebeske autostrade za vas su otvorene!“