Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski gospodin Irinej

Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski gospodin Irinej umro je u Beogradu, u petak 20. novembra, u 91. godini, od posledica koronavirusa.

Zalažući se za nacionalno i duhovno jedinstvo srpskog naroda i za mir, toleranciju i uzajamno poštovanje svih koji žive na ovim prostorima, poglavar Srpske pravoslavne crkve osvetlio je put svakom ko se priklonio budućnosti duhovnog prosperiteta i dostojanstva i srca punog ljubavi i razumevanja.

Patrijarh Irinej se svim srcem interesovao i za mnoge sajamske manifestacije i humanitarne akcije Beogradskog sajma. Svojom pojavom, mudrošću i dobrotom nekoliko puta je oplemenio prostor Beogradskog sajma, ostavljajući za sobom trag vere, ljubavi i nade i poruke koje je nemoguće ne slediti. Tako je tokom Sajma knjiga na kojem je bila predstavljena knjiga upravo o njegovom prethodniku, za patrijarha Pavla rekao da je „bio čovek koji je svoj monaški život završio isto onako kako ga je i započeo, spreman da radi sve poslove iako je bio veliki intelektualac”. To je misao kojom se mogu opisati život i delo i patrijarha Irineja.

Njegovim odlaskom vernici Srpske pravoslavne crkve, srpski narod ali i svi drugi narodi i pripadnici drugih konfesija sa ovih i mnogo širih prostora izgubili su dragog sagovornika, utešitelja, uzora i prosvetitelja.

Neka mu je večna slava i hvala za sve što je učinio za nas i za sve puteve koje nam je otkrio.