„Mladi zavarivač 2018” je republičko takmičenju učenika srednjih mašinskih škola Srbije i mladih zavarivača iz privrede, koje će se po prvi put održati u sklopu Sajma tehnike i tehničkih dostignuća, i to u sredu 23. maja 2018. godine, u hali 2, nivo C.

Takmičenje je organizovano u dve kategorije i četiri postupka zavarivanja (111 – REL, 135 – MAG, 141 – TIG i gasno – u zavisnosti od broja prijavljenih učesnika). Prvu kategoriju čine učenici srednjih mašinskih škola Srbije koji se takmiče u teorijskom i praktičnom delu, dok se druga kategorija, mladi zavarivači do 22 godine starosti, takmiče samo u praktičnom delu. Obe kategorije izrađuju isti praktični zadatak.

Takmičenje počinje već od ranih jutarnjih sati i traje do kasnog poslepodneva. Planirano je da se od 8.15 do 8.30 časova izvrši prijavljivanje i registracija takmičara, sledi od 8.30 do 8.45 otvaranje takmičenja, potom od 9.00 do 10:00 test znanja, od 10.30 do 15.00 praktični rad, od 15.00 do 18.00 je ocenjivanje uzoraka, da bi u 18.30 bili proglašeni pobednici.

Zanimljivo je da će na mestu takmičenja, posetiocima i svim drugim zainteresovanima, da se okušaju u ovoj ozbiljnoj, zahtevnoj i traženoj veštini, na raspolaganju biti i simulator zavarivanja koji će obezbediti kompanija „Proficut“, a koji je inače izložen na štandu „Proficuta“ u hali 1A.

Organizatori takmičenja su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Zajednica mašinskih škola Republike Srbije, Društvo za unapređivanje zavarivanja u Srbiji i Beogradski sajam – Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća.

Pokrovitelji takmičenja su Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i Privredna komora Srbije, a generalni sponzor je Proficut d.o.o.