Najznačajniji sajam naoružanja i vojne opreme u jugoistočnoj Evropi „Partner“, otvoren je u hali 4 Beogradskog sajma. Predsednik Srbije obišao je štandove na sajmu, a potom je prisustvovao potpisivanju ugovora o Servisnom centru između Vazduhoplovnog zavoda „Moma Stanojlović“ i Erbasa, kao i svečanom otkrivanju helikoptera H 145M.

Atrakcija ovog sajma, helikopter Erbas H145M, prvi je od devet koji je Srbija nabavila prema ugovoru potpisanom 2016. godine. Erbasov helikopter H 145M svečano je otkriven prvog dana Sajma naoružanja i vojne opreme. Ovaj helikopter će imati naoružanje iz domaće proizvodnje, rakete i mitraljeze koji se u Srbiji proizvode po licenci iz bivšeg SSSR-a. Reč je o višenamenskoj platformi koja se koristi za podršku specijalnim snagama.

Ključeve helikoptera predsedniku Aleksandru Vučiću svečano je uručio izvršni direktor Erbasa Bruno Evan.

Od devet helikoptera H 145M, koliko ih je naručeno, pet je za vojsku, a četiri za policiju. Od pet letelica namenjenih za vojsku – tri će biti naoružana, a predviđena su za traganje i spasavanja, i biće opremljeni tako da će moći da prođu kroz oblake.

Pored H145, na sajmu su izloženi brojni proizvodi srpske vojne industrije kao što su raketni sistemi „Tamnava“ i „Šumadija“, borbena vozila „Lazar“ i „Miloš“.

U prisustvu predsednika Vučića otkriveno je i oklopno multifunkcionalno vozilo „Despot“, koje je napravio Tehnički remont iz Bratunca, a čiji je prototip predstavljen na paradi 9. januara u Republici Srpskoj. Pet takvih vozila treba da bude isporučeno do januara MUP-u Republike Srpske.