Više od 450 domaćih i stranih izlagača predstaviće se na 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, najvećoj i najprestižnijoj književnoj manifestaciji u jugoistočnoj Evropi. Pod sloganom „Knjige u ruke“, ovogodišnja manifestacija održava se na Beogradskom sajmu od 23. do 30. oktobra, saopšteno je na konferenciji za novinare.

Najavljujući Sajam knjiga kao mesto na kome će biti promovisana savremena izdavačka produkcija, Ivona Jevtić, gradski sekretar za kulturu, rekla je da je reč o najreprezentativnijoj manifestaciji te vrste u regionu. Predsednik Odbora Sajma knjiga Zoran Avramović rekao je da Sajam spaja tradiciju, kulturu, književnost i sve ostale oblike stvaralaštva, a da broj posetilaca može i da premaši 150 hiljada. Bogat prateći program najavio je Dragan Hamović, urednik.

Zemlja počasni gost ove godine je Iran, a među inostranim izlagačima naći će se i izdavači iz Belorusije, Bosne i Hercegovine, Indije, Izraela, Mađarske, Japana, Kine, Rusije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Češke i drugih zemalja.

Govoreći u ime Irana, zemlje počasnog gosta, Naser Ehsani Farid, prvi sekretar Ambasade Irana u Srbiji, zahvalio se medijima na velikom interesovanju i naglasio da nema ništa uzvišenije od kulture. Knjigu je označio kao najbolje sredstvo komunikacije i most među državama, uz najavu da će Iran i njegova kultura biti sveobuhvatno predstavljeni.

Iranski ataše za kulturu Mohsen Solejmani rekao je da njegova zemlja ima obimnu i bogatu klasičnu književnost, ali da će se na beogradskom Sajmu knjiga fokusirati na savremenu književnost. Iran priprema kolažno predstavljanje svoje savremene scene. Uz seriju predavanja, razgovora sa piscima, interaktivnih okruglih stolova i promocija knjiga, on je istakao da će na Sajmu biti izloženo 100 naslova iz iranske književnosti prevedenih na srpski jezik.

Tokom osam sajamskih dana izdavači će na izložbenom prostoru predstaviti svoja nova izdanja, ali i biblioteke i edicije po kojima su prepoznatljivi. U okviru pratećeg programa posetioce očekuju brojne promocije, prezentacije, predavanja, diskusije o književnosti, izdavaštvu i aktuelnim društvenim dešavanjima. Sajam knjiga obeležiće i konferencije, forum, izložbe, Festival stvaralaštva mladih, raznovrsni programi namenjeni deci.

Među brojnim inostranim gostima, piscima, prevodiocima, izdavačima, koji će se predstaviti beogradskoj publici, biće i Zahar Prilepin, Erlend Lu, Vil Firt, Vedrana Rudan, Aleksandar Mekol Smit, Aleksandra Poter, Rumjana Ebert, Marketa Hejkalova, Jani Virk, Eugen Šuljkin i drugi.

Sajam knjiga tradicionalno neguje porodične dane, a to su ove godine ponedeljak i utorak – 24. i 25. oktobar, kao i školski dan – četvrtak, 27. oktobar.

Žiri će, kao i svake godine, proglasiti najboljeg izdavača, izdavački poduhvat godine, najbolju dečju knjigu i najlepšu knjigu, a biće dodeljena i nagrada za najboljeg izdavača iz dijaspore, kao i posebno priznanje za najbolju knjigu iz oblasti nauke. Na Sajmu će biti uručena i nagrada „Dositej Obradović“, koja se tradicionalno dodeljuje stranom izdavaču za kontinuiran doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti.

Međunarodni beogradski sajam knjiga otvoriće prof. dr Dragan Stanić, pisac, profesor Filozofkog fakulteta u Novom Sadu i predsednik Matice srpske.

Od 26. do 30. oktobra, istovremeno sa sajmom knjiga, na Beogradskom sajmu održava se još nekoliko srodnih manifestacija – 1. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava, koji pod sloganom „Obrazovana Srbija – uspešna Srbija“ objedinjuje dosadašnje dve manifestacije – Učila i Zvonce, kao i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga „Media market“.

SERVISNE INFORMACIJE

Sajam knjiga traje od 23. do 30. oktobra. Na dan otvaranja i poslednja tri dana trajanja manifestacije radno vreme je od 10 do 21, a tokom radne nedelje – ponedeljak, utorak, sreda i četvrtak, Sajam će za posetioce biti otvoren od 10 do 20 časova.

Pojedinačne ulaznice koštaju 250 dinara, ulaznice za grupne posete su 150 dinara, a 900 dinara je cena ulaznice koja omogućuje svakodnevnu posetu Sajmu knjiga. Parking se plaća 100 dinara po započetom satu.