Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, elitna sajamska manifestacija takvog profila u ovom delu evropskog kontinenta, počinje na Beogradskom sajmu u ponedeljak, 15. maja i trajaće do petka, 19. maja 2017.

Sajam tehnike tradicionalno je najznačajniji regionalni razvojno-tehnološki događaj, a pošto je 1937. godine bio prva sajamska manifestacija, ovogodišnje 61. izdanje  podseća i na 80. godišnjicu Beogradskog sajma. Sajam tehnike bio je i prva sajamska manifestacija posleratnog Beogradskog sajma, obnovljenog 1957. godine, na današnjoj lokaciji i sa današnjim arhitektonskim identitetom. Ta godina smatra se i „nultom“ godinom Sajma tehnike, kome je istorija „dodelila zadatak“ da bude matično gnezdo iz koga je proizašla većina današnjih specijalizovanih priredbi Beogradskog sajma, pre svega onih sa tehničkim predznakom.

Pod sloganom „Tempo budućnosti“ i na izlagačkom prostoru većem od 20 hiljada kvadratnih metara, okupiće se više od 500 domaćih i stranih, direktnih i indirektnih izlagača iz 30 država – BiH, Austrije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Italije, Makedonije, Kine, Nemačke, Koreje, Rusije, Slovenije, SAD, Slovačke, Turske, Tajvana (NR Kina), Turske, Francuske, Finske, Konga Brazavil, Kanade, Kipra, Poljske, Švedske, Rumunije, Belgije, Holandije, Japana, Velike Britanije… Neke od njih, poput Češke Republike, Slovenije, Austrije i Hrvatske, predstaviće se kroz nacionalne izložbe.

Okosnicu sajamskih postavki čine izložba alata, procesne tehnike, robota, softvera i komunikacionih linija neophodnih u proizvodnim procesima svojstvenim fabrikama budućnosti, Industriji 4.0, industrijskoj automatizaciji. Posetiocima će biti predstavljena i dostignuća u sektorima elektroenergetike i termotehnike, telekomunikacija, energetske, industrijske i kućne elektronike, klimatizacije, grejanja i hlađenja, transporta i logistike…

Radno vreme Sajma tehnike i tehničkih dostignuća biće od 10 do 18 časova, a poslednjeg dana Sajma od 10 do 17. Pojedinačne ulaznice koštaju 300 dinara, grupne 200, a za đake i studente stručnih tehničkih škola 100 dinara. Za parkiranje putničkih automobila plaća se 100 dinara po satu.