Prvog dana Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme PARTNER 2019 održan je „Susret privrednih društava Republike Srpske i Republike Srbije u oblasti proizvodnje naoružanja i vojne opreme na međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme PARTNER 2019“.

Sastanak se odvijao u organizaciji Vlade Republike Srbije i Republike Srpske, sa namerom da se konkretnim aktivnostima unaprede saradnja i povezivanje namenske industrije Republike Srpske i odbrambeni kapaciteti Srbije.

U susretu su učestvovali ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević, pomoćnica ministra za industriju u okviru Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske Sonja Tovilović kao i predstavnici privrednih društava iz Republike Srpske koji su izneli ključne informacije o svojim proizvodnim i tehnološkim mogućnostima. Fokus izlaganja bio je usmeren na potencijalnu saradnju sa proizvođačima naoružanja i vojne opreme iz Republike Srbije.

Skup je zvanično otvorio ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin, koji iz ugla resora koji vodi dao ključne odrednice za buduće zajedničko delovanje i ukazao na značaj ovih susreta.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević osvrnuo se na dosadašnju saradnju kao i ključne potencijale namenske industrije Republike Srpske koji bi se mogli uključiti u kontekst saradnje.

Na skupu su iznete ključne informacije o proizvodnim i tehnološkim mogućnostima privrednih društava, značajnim pomacima u različitim oblastima proizvodnje naoružanja i vojne opreme, strukturnim i organizacionim promenama kao i aktuelnom stanju i ambicijama kompanija koje posluju u proizvodnji i remontu naoružanja i vojne opreme.

U prvoj sesiji predstavili su se gosti iz Republike Srpske, predstavnici privrednih društava i kompanija i pomogli da se bolje upoznaju raspoloživi potencijali namenske industrije Republike Srpske: „ORAO” a.d. Bijeljina; „Kosmos” a.d. Banja Luka; „Fabrika motora specijalne namene” a.d. Pale; „Tehnički remont” a.d. Bratunac; „Zrak-optoelektronika” d.o.o Teslić; „Matra” d.o.o Banja Luka; „Sinelt” d.o.o. Banja Luka; „BES” d.o.o Teslić; „Nova tvornica prečistača” a.d. Rogatica; „Novi Jelšingrad” a.d. Banja Luka; „Invest gradnja” d.o.o. Sokolac; „Livar” Livnica čelika a.d. Banja Luka; „Swisslion industrija alata” a.d. Trebinje.

U drugoj sesiji ovog stručnog skupa, učesnici su izneli podatke o dostignućima i potencijalima samo jednog dela fabrika koje pripadaju Odbrambenoj industriji Srbije. S obzirom da u Republici Srbiji ima blizu 70 kompanija u privatnom ili državnom vlasništvu, ključni kriterijumi za izbor fabrika koje se prezentuju jesu već uspostavljena saradnja ili potencijal za uspostavljanje saradnje.

Sesiju je izlaganjem započeo pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, koji je izneo najnovije informacije sa aspekta Odbrambene industrije Srbije, kao i novine u pogledu razvoja savremenih borbenih platformi i sredstava naoružanja koji Republiku Srbiju svrstavaju u red ozbiljnih svetskih proizvođača naoružanja i vojne opreme.

U nastavku su učestvovale domaće kompanije i privredna društva i njihovi predstavnici: „Trajal Korporacija” a.d. Kruševac; „PPT-namenska” a.d. Trstenik; „Jumko” a.d. Vranje; „Zastava oružje” a.d. Kragujevac; HK „Krušik” Valjevo; „Sloboda” Čačak; „Teleoptik-žiroskopi” Zemun; „FAP Korporacija” Priboj; „Zastava Tervo” Kragujevac; „Zastava Kovačnica” Kragujevac i JP „Jugoimport SDPR” Beograd.

Nakon izlaganja svih učesnika, vrhunac susreta predstavljali su direktni razgovori predstavnika privrednih društava Republike Srpske i Republike Srbije čime je ovaj skup ostvario svoj cilj i trasirao put za buduću saradnju.