„Električna vozila, punjači i infrastruktura…“ naziv je оkruglоg stola, koji se održava u utorak 27. marta 2018. godine, od 12 do 14 časova, u Svečanoj sali Beogradskog sajma.

Organizatori skupa – Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu (Katedra za motorna vozila), Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova, Elektrotehnički institut „Nikola Tesla“ iz Beograda, Privredna komora Srbije, GSP Beograd, ProjectLand iz Beograda, ENELPS iz Beograda i DOTS – Društvo održavalaca tehničkih sistema iz Beograda – predvideli su da se razgovara o stanju i perspektivama razvoja u ovoj oblasti, da se prikažu sopstvena istraživanja, da se iznesu komercijalni aspekti i tržište, oblici finansiranja, zakonske regulative te institucionalna i druga podrška.

Posle SUS pogona, dizel i benzin vozila sve su više u serijskoj proizvodnji snabdevena hibridnim i čisto električnim motorima. Većina zemalja EU donela je odluku da od 2025. godine zabrani prodaju automobila na dizel i benzin, tako da kao jedina alternativa ostaju električni automobili za koje treba izgraditi infrastrukturu i obezbediti subvencije za kupovinu vozila. Već sada je u najrazvijenijim zemljama EU zabranjen ulaz u centar grada vozilima proizvedenim pre 2000. godine, a u pojedine gradske celine mogu ući samo vozila standarda euro 6 .

U tom kontekstu, potrebno je do 2020. godine na teritoriji Srbije napraviti najmanje 500 parking mesta sa punjačima, naročito na koridorima i u većim gradskim centrima., garažama i hotelima za potrebe turista. Takođe, ovi punjači moraju biti univerzalni i povezani informacionim sistemima.

U radu okruglog stola će, pored predstavnika organizatora, učestvovati i izlagači na sajmu (BMW, Nissan, Toyota i dr.), predstavnici ministarstava ekologije, turizma, privrede, rudarstva i energetike, predstavnici NIS-a, EPS-a, EMS-a, studenti Elektrotehničkog, Mašinskog i Saobraćajnog fakulteta, predstavnici medija.