Takmičenje za „najbolju tehnološku inovaciju“ organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije u saradnji sa Tehnološko-metalurškim fakultetom iz Beograda, Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada, Privrednom komorom Srbije, RTS-om i RTV-om.

U konkurenciji za najbolju tehnološku inovaciju 2017. bilo je 75 timova sa projektima iz svih oblasti. Takmičenje je startovalo aprila 2017, a posle više rundi eliminacija okončano je krajem decembra pobedom tima CARP SYSTEM iz Zrenjanina.

Svih šest finalnih projekata sa ovog prestižnog takmičenja biće predstavljeno na Mađunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća, na štandu 3006 u hali 3 Beogradskog sajma, a mi ih predstavljamo u tekstu koji sledi.

DOT SPOD – INOVATIVNA RAKETA ZA PRIHRANU RIBE

DOT SPOD - INOVATIVNA RAKETA ZA PRIHRANU RIBE
Raketa DOT Spod, pobednik takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji za 2017. godinu, služi za transport hrane na određenu lokaciju na vodi. Raketa se zabacuje pomoću ribolovačkog štapa, po padu u vodu oslobađa hranu i zatim se prazna vraća nazad uz pomoć štapa. Ova operacija se potom ponavlja do željene količine hrane.

Uređaj postavlja nove standarde u ovoj oblasti i uvodi brojna unapređenja – osim jedinstvenog konstrukcionog rešenja, podrazumeva – manipulaciju jednom rukom. To je ključno jer ribolovac u drugoj ruci drži štap. Problem svih ostalih uređaja je što traže ili pomoćnika ili odlaganje štapa, ali ovaj ne. Ovim uređajem se fizički izbegava kontakt ruku sa hranom koja je po pravilu prljava, čime se povećava komfor ribolovca.

Svi zatvoreni uređaji imaju jednu osetljivu tačku (dugme) koja omogućava funkciju. Dot Spod, međutim, nema dugme, već je ceo uređaj okidač otvaranja. Raketa će se otvoriti kojim god svojim delom da udari o vodu, čime se povećava efikasnost otvaranja. Ukratko, uređaj pojednostavljuje, olakšava i ubrzava hranjenje – bez prljanja ruku!

Dot Spod je proizvod firme CARP SYSTEM iz Zrenjanina, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom. Nova raketa, koja se na tržištu pojavila početkom 2017, rezultat je saradnje patentnog inovatora Svetislava Živkovića i firme Carp System, odnosno Bojana Bojanića, višestrukog prvaka Srbije i osvajača pet FIPS svetskih medalja. Plod je dvogodišnjeg razvoja, modeliranja, uništavanja skupocenih 3D modela i ogromne želje da se napravi uređaj koji unapređuje sva postojeća rešenja.

Pored pomenutih unapređenja, uređaj od konkurencije izdvaja i intelektualna svojina, verfifikovana i na međunarodnom planu u svim (11) patentnim tvrdnjama.

Sva ova rešenja napravila su ključnu razliku u takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji za 2017. godinu, zbog čega je uređaj, oktobra 2017, nagrađen i Velikom zlatnom medaljom Novosadskog sajma, kao i priznanjem WIPO Enterprise Tropphy, nagradom Svetske organizacije za dizajn.

INGEL: PRIMENA NAPONA 1000 V U ELEKTRIFIKACIJI ZALIVNIH SISTEMA

PRIMENA NAPONA 1000 V U ELEKTRIFIKACIJI ZALIVNIH SISTEMA
U Srbiji su na raspolaganju dva naponska nivoa za potrebe elektrifikacije zalivnih sistema, 400V i 20 000 V.

Većina potrošača na zalivnim sistemima su specifični po tome što se nalaze na relativno velikim udaljenostima (2-5 km) i relativno su malih snaga (20 do 50 kW).

Za ovako razuđene potrošače napon od 400 V je nedovoljan, a napon od 20.000 V zahteva preskupo rešenje.

Kompanija INGEL DOO iz Rakovca uvela je u primenu napon od 1000 V i time stvorila uslove za ekonomičnu elektrifikaciju zalivnih sistema. Primenom niskog napona od 1000 V dobiju se investicione uštede od 30% pa do nekoliko puta u poređenju sa uobičajenim rešenjem sa 20.000 V. Eksploatacioni troškovi sistema od 1000 V takođe su višestruko manji.

Zbog manje investicije ovaj sistem na veoma konkurentan način istiskuje iz primene dizel agregate koji koriste naftu i time se čuva eko sistem od zagađenja.

TIM HIBRIDNI KLAVIR: KLAVIRSKI MIDI KONVERTER

KLAVIRSKI MIDI KONVERTER
Elektronski uređaj koji je predmet ove inovacije ugrađuje se u klasična mehanička pianina ispod klavijature kako bi pratio pokrete dirki klavijature i pretvarao ih u komande digitalnog MIDI interfejsa.

Preko takvog digitalnog midi interfejsa moguće je povezati klasični mehanički pianino sa digitalnim elektronskim muzičkim instrumentima i modernim računarima. Sa ugradnjom utišavača, moguće je zaustaviti čekiće pianina neposredno ispred žica pianina i na taj način u potpunosti utišati akustični zvuk pianina. Povezivanjem pianina preko digitalnog elektronskog MIDI interfejsa sa MIDI zvučnim modulima zvuk odsviranih tonova preko klavijature može se slušati na slušalicama ili na zvučnicima. Zajedno sa utišavanjem akustičnog zvuka klavira dobija se mogućnost sviranja pianina u bilo koje doba dana a da to nikome ne smeta. Mogućnost povezivanja tako unapređenog pianina sa modernim računarima daje mogućnost da se korišćenjen edukativnog softvera sviranje na klaviru uči brže i na zabavan način.

Autor inovacije po narudžbini pravio i kompletne hibridne klavire (kao prikazani na slici) koji od pianina koristi mehaniku klavijature sa čekićima kako bi osećaj sviranja bio isti kao na pravim klavirima, a da se pritom zvuk sviranja dobija iz digitalnih zvučnih modula. U hibridni klavir se, ispod dirki klavijature, ugrađuje elektronski uređaj koji prati pokrete dirki i pretvara ih u kodove digitalnig elektronskog MIDI interfejsa.

SWIFTBUILD: SWIFTTY KONVERTER

Swiftty je prva cloud responsive platforma za konverziju PSD u HTML i CSS, koja pomaže web dizajnerima i programerima da u roku od nekoliko sekundi konvertuju dizajn u HTML elemente i na taj način uštede i do osam sati ručnog pisanja koda po konverziji i rezultira responzivnom i potpuno funkcionalnom internet stranicom.

Usluga je bazirana na cloud tehnologiji koja automatizuje profesionalni proces web razvoja na više platformi, a namenjena je veb profesionalcima, freelance developerima i dizajnerima, kao i velikim IT kompanijama.

FLUID PLUS: VISOKOEFIKASNI DISPERZNI SUŠIONIK

Smisao ove inovacije je u novom postupku za sušenje rastvora, suspenzija i pasta, koji je pogodan kako za sušenje lako tečljivih suspenzija sa visokim sadržajem vode, tako i za sušenje polusuvih pasta sa minimalnim sadržajem vode. Sušenje se odvija u fluidizovanom sloju inertnog materijala, što ga čini efikasnijim i ekonomičnijim u odnosu na do sada korišćene postupke.

Novina ovog postupka ogleda se u kreiranju nove kombinacije poznatih procesa i delova opreme u proizvodnu liniju, u kojoj je primenjena nova tehnologiju sušenja. Na taj način, sušenje se vrši potpuno novim postupkom i predstavlja unapređenje u odnosu na postojeće tehnologije, jer se vrši u fluidizovanom sloju inertnih čestica. Uvođenjem visokoefikasnog disperznog sušionika u proizvodnu liniju, zbog energetske efikasnosti procesa sušenja postižu se velike uštede energije. Tako bi se samo postrojenje isplatilo nakon 2-3 godine na račun uštede energije u odnosu na dosada najčešće korišćene konvencionalne tunelske sušnice.

Sledeća faza inovacije je razvoj primene i širi plasman osvojene tehnologije. Novo rešenje – tehnološko znanje kako sušiti suspenzije i paste primenom fluidizovanog sloja inertnih čestica – podrazumeva: testiranje svakog konkretnog procesa sušenja i određivanje optimalnih procesnih parametara; definisanje optimalne konfiguracije postrojenja za svaku konkretnu aplikaciju; projektovanje, izradu opreme, montažu, puštanje u rad i dokazivanje procesnih parametara.

Potencijalni kupci su sve firme u kojima je potrebno suspenzije odnosno paste dobijene iz odgovarajuće tehnološke faze u procesu proizvodnje prevesti u praškasti oblik, na primer suspenzije različitih fungicida i pesticida, suspenzije deterdženata, suspenzije hidroksida, skrobne suspenzije, rastvore soli, karbonatne praškove, elektrolitičke (galvanske) taloge, neorganske otpadne vode, keramičke suspenzije, kristalne organske kiseline, pigmente (praškasti i suspenzije), otpadne vode skrubera.

ZEOBION – INOVATIVNA IZOLACIJA DNK

ZEOBION - INOVATIVNA IZOLACIJA DNK
ZEOBION inovacija izoluje DNK pomoću posebnog nosača i dva rastvora specifičnih hemijskih osobina.

Inovacija predstavlja proizvod namenjen za izolaciju DNK zasnovan na primeni posebnog tipa i forme sintetisanog zeolita. Sastoji se od: komponente 1 – plastična mikrotuba zapremine 1,5ml koja sadrži specifičan nosač za izdvajanje DNK, u određenoj količini i obliku; komponente 2 – rastvor I specifičnih hemijskih odlika (pufer za vezivanje DNK); komponente 3 – rastvor II specifičnih hemijskih odlika i uputstva za upotrebu. Proizvod je namenjen za izolaciju DNK iz uzoraka različitog biološkog porekla.

Pojeftinjenje i poboljšanje tehnologija za analizu DNK doprinose porastu tržišta za izolaciju DNK procenjenog na tri milijarde dolara sa godišnjom stopom porasta od 8,543%. Od toga samo u Srbiji godišnje se proda 50.000 proizvoda.

Prednosti ovog proizvoda sastoje se u tome što jedan Zeobion nosač služi za 50 izolacija DNK, a konkurentski samo za jednu, za tri različita tipa bioloških uzoraka i ekološki je prihvatljiviji.

Mreža sa ciljnim kupcima je razvijena i u zemlji i u inostranstvu i uključuje naučne institucije i distributere hemikalija. Osnivanjem kompanije u sklopu Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo moguće je krenuti u plasman ovog proizvoda na tržište, a autor je otvoren za dogovore o unapređenju ili ustupanju licence.