Pokrovitelj 48. Sajma obrazovanja i nastavnih sredstava – Ministarstvo  prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije – oplemenio je sajamski program izuzetno bogatom, petodnevnom vlastitom agendom.

Tako je već prvog dana, na dan otvaranja sajma, poklonjena pažnja predškolskim ustanovama “Savski venac”, “11. april” i “Dečji dani”, na čijim su primerima prikazane aktivnosti saradnje sa roditeljima, svrsishodno korišćenja kompjutera u vaspitno-obrazovnom radu, te stručno usavršavanje. Usledila je prezentacija “Prikaz novih tehnika rada”, a onda i ono na šta je Ministarstvo bacilo akcenat u svom sajamskom nastupu – informaciono-komunikacije tehnologije (IKT), ovog puta u sklopu tribine “IKT u predškolskom vaspitanju i obrazovanju”.

Već u četvrtak, 26. oktobra, zadatak da budu edukativni dobili su Politehnika – Škola za nove tehnologije (sa temom “Modularne robotske konfiguracije u nastavi i vannastavnim aktivnostima” /Lego, Abilix, Arduino/), od 10 do 11:30, potom Matematička gimnazija (kviz radionica “Vesela matematika”), od 11:45 do 15.45, pa Elektrotehnička škola “Zemun” (Digitalna učionica – simulacija časa), od 16.00 do 17.30, i na kraju Prva kragujevačka gimnazija (“Primenjena fizika, matematika i informatika”), od 17.45 do 19.15.

U petak, 27. oktobra, svojim umećem i poukama predstaviće se OŠ Branislav Nušić” (sa radionicom Roboti u osnovnoj školi I“), od 10 do 12, te OŠ Braća Baruh” i OŠ Filip Filipović” (radionica “Roboti u osnovnoj školi II, od 2:30 do 14:30.

U nastavku programa, od 15 do 17 sledi tribina pod nazivom “Partnerstvom do unapređivanja nastave informatike”, a od 17 do 19 OŠ “Mihailo Petrović Alas”, OŠ “Sveti Sava”, OŠ “22. oktobar” i Farmaceutsko-fizotarapeutska škola prezentovaće primere dobre prakse, pitati i odgovarati o zaštiti od nasilja u školama, prirediće likovni kutak “Kako izgleda moja škola bez nasilja”, uputiti motivacione poruke “Rečima protiv nasilja”, te obezbediti kutiju za predloge “Kako do bezbednih škola” i, na kraju, savetodavni kutak.

Od 19 do 20 sledi predavanje o “Bezbednosti učenika u osnovnoj školi”.

Što se tiče agende Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, ni subota 28. oktobra nije neradni dan. Naprotiv. Radni dan počinje OŠ “Branko Pešić”, već od 10:30 do 11:30 promišljanjem “Kultura, tolerancija, različitost”, delom priredbe “Mir u svetu”, izložbom likovnih radova, panoom interkulturalnosti kroz pesmu i prezentacijom rada škole.

Od 11:30 do 12 sledi prezentacija “Univerzalni dizajn” (Dragane Malidžan i Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva), a od 12:15 do 13.45 Hendi Centar “Koloseum” ima prezentaciju koja uključuje temu “Značaj medija u inkluzivnom obrazovanju” (Darko Ivić, direktor Bosifesta), projekciju belgijskog  film “I ti imaš hendikep” (Idrisa Gabela), projekciju filma “Život sportiste u invalidskim kolicima” i razgovor sa paraolimpijacem Draženkom Mitrovićem, promociju knjige “Kikicin pogled na svet” (učenice OŠ “Vojvoda Stepa”) te projekciju španskog crtanog filma “Užad” Pedra Garsije. Odmah u nastavku, od 13.45 do 14.45, ŠOSO “Milan Petrović”iz Novog Sada organizuje projekciju kratkog dokumentarnog filma “Kada bih mogla da biram” i prezentaciju školske didaktičke radionice i asistivne tehnologije te prezentaciju sistema škole.

I to nije sve, jer od 15.15 do 16 Hendi Centar “Koloseum” i Zubotehnička škola Beograd organizuju projekciju filma “Nismo sami”, uz razgovor sa profesorima i učenicima škole, potom, od 16 do 16.30 temu “Politike i prakse inkluzivnog obrazovanja u Srbiji”, zatim, od 16.45 do 17.00, prezentaciju Kataloga asistivne tehnologije te, od 17 do 17.30, projekciju ruskog filma “Put ka suncu” Ekatarine Dorofejeve.

Radni dan u subotu završava tribinom “Elektronski servisi i IKT podrška u školama”, od 17.30 do 19.30.

Ako je radna bila subota, nema razloga da ne bude i nedelja. Tako će 29. oktobra, od 10 do 11.45 Poljoprivredna škola sa domom učenika PK Beograd imati prezentaciju “”Upotreba IKT u nastavi”, a od 12 do 15 zainteresovani se mogu nadati tribini “Šta donosi Zakon o dualnom obrazovanju” (učestvuju Gabrijela Grujić Garić iz Ministarstva, učenici Vazduhoplovne akademije, Trgovačke škole, Poljoprivredne škole sa domom učenika PKB, Dragomiro Petronijević, predsednik Saveta za zapošljavanje Grada Beograda…).

Od 15 do 17 Tehnoart – Škola za mašinstvo i umetničke zanate iz Beograda bavi se “Tehnologijom i umetnošću u srednjoj školi”, a za sam kraj, od 17.15 do 19, Škola za dizajn objašnjava “IKT i vizuelnu umetnost i dizajn”.