Školski dan, koji se tradicionalno, po pravilu četvrtkom, organizuje tokom Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, i ove godine je okupio školarce, studente, nastavnike i profesore. Svečano ga je otvorio Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete u Vladi Srbije.

Simbolično otvarajući Školski dan pomoćnik ministra je naglasio da je „obrazovanje jedan od najvažnijih zadataka i zato treba da bude kvalitetno i svima dostupno. Ubrzani tokovi razvoja uslovljavaju kontinuitet čovekovog obrazovanja i usavršavanja, koji nije statičan proces, već proces koji zahteva stalnu aktivnost, napredovanje i profesionalni razvoj“.

Istakao je da snaga i vrednost promena u obrazovanju zavise od snage i kreativnosti svih onih koji su neposredno uključeni u obrazovanje. „Vaspitanje, obrazovanje i nastava su tri međusobno povezana i uslovljena procesa i kao takvi čine jedinstven pedagoški proces“.

„Intenzivne reforme obrazovnog sistema usmerene su na poboljšanje kvaliteta i efikasnosti obrazovanja, kao i na obezbeđivanje dostupnosti kvalitetnog obrazovanja za svu decu“.

„Proteklih dana, na štandu Ministarstva, tokom Sajma obrazovanja, predstavljene su različite aktivnosti i projekti, koji su postignuti zajedničkim radom Ministarstva, obrazovno-vaspitnih ustanova, zaposlenih, učenika i roditelja“.

Pašić je rekao da je „posebno ponosan na decu i učenike širom Srbije, koji su javnosti pokazali svoja znanja, umeća i postignuća“, jer „znanje je blago koje svakog vlasnika svuda prati“, a „to blago je ovde, među knjigama“.

Tokom Školskog dana izlagači pripremaju sadržajan program namenjen deci i zaposlenima u obrazovnim ustanovama, starijim i mlađim školarcima, kao i njihovim učiteljima i predavačima, a pisci za decu i mlade razgovaraju sa malim i mladim čitaocima i potpisuju svoje knjige.