Razgovori sa dizajneri­ma i arhitektama – „Design Talks“, ustanovljeni su prošle godine na Sajmu nameštaja i pokazali su se kao pun pogodak. Cilj im je da na originalan način publici predstave profesionalna iskustva kreatora u industriji nameštaja. Učesnici govore o projektima na kojima trenutno rade, o stanju u industriji nameštaja, sistemima po kojima industrija funkcioniše, trendovima i tržištu, ali i nagoveštavaju dešavanja na dizajn sceni u budućnosti.

Prvog dana Sajma nameštaja svoja iskustva izneli su mladi dizajneri, ovogodišnji izlagači – Dunja Palček, osnivač studija „Štap&kanap“ iz Novog Sada i Uroš Janković, osnivač studija „Wood Line“ iz Požarevca, koji su govorili o projektima na kojima trenutno rade, iskustvima, izazovima, motivaciji, funkcionalnosti, prevazilaženju kreativne blokade, odnosu dizajnera i klijenta, kompromisu. Publiku je najviše interesovalo šta je ove mlade ljude motivisalo da sami dizajniraju i proizvode.

Uroš Janković, „Wood Line“:

– Kada stvari radite „in house“ možete da kontrolišete rokove, količine i kvalitet, tako da nisam imao nedoumice da li neko drugi treba da proizvodi ono što sam kao dizajner smislio i zato sam počeo sam da se bavim proizvodnjom. Bilo mi je važno da svoju zamisao prenesem na konačni proizvod, da prenesem priču i koncept. Kod proizvodnje u sopstvenoj režiji može se naći prava granica između dobrog dizajna i industrijske proizvodnje.

– Još kao student sam shvatio da je sve evaluiralo, samo je nameštaj ostao zamrznut. Ne oblikovno, ali suštinski. Nameštaj je ostao u nekom vakuumu. Mi radimo „hand made“ autorski nameštaj i kada to uprostite dođete do toga da ljudi rade za ljude, to je živa stvar. Iz upotrebne vrednosti nekog predmeta vučete njegovu funkcionalnost i onda dolazite do željenog oblika, objasnio je Uroš Janković.

Dunja Palček, „Štap&kanap“:

– Kod dizajniranja i proizvodnje nameštaja nije cilj postići nešto na lakši način, već kreirati nešto onako kako si planirao. To je bio jedan od ključnih razloga zbog kojih sam želela da sama proizvodim stvari koje dizajniram. Pravljenje nameštaja u kućnim uslovima je izazovno, ali za sada mi sjajno ide.

– Kada krećem u projektovanje uvek počinjem od funkcije, od načina na koji neki predmet treba da se koristi. Čini mi se da dizajn počinje u nekom momentu da promašuje taj aspekt koji je najvažniji, jer ako nešto nije funkcionalno – nema poentu. Zato mi je to polazna tačka, rekla je Dunja Palček.