Skijalista Srbije

Skijališta Srbije“ su potpuno spremna za početak nove skijaške sezone. Sistemi za veštačko osnežavanje su već pušteni u rad i staze se uveliko pripremaju. U prvoj fazi osnežavaju se staze Karaman greben, Malo jezero, Krst i Dolina sportova, kako bi se skijalište što pre pustilo u rad.

U toku je izgradnja garaže na Kopaoniku koja će u najvećoj meri rešiti problem parkiranja koji muči ovaj ski-centar već godinama unazad. Garaža koja će imati više od 300 mesta biće završena do početka sledeće ski sezone. Ski-lift, koji je nekada bio na lokaciji Ledenice, premešten je u vikend naselje Treska, a uz njega je napravljena i nova ski-staza. Premeštanje ovog ski-lifta će značajno poboljšati vezu vikend naselja sa skijalištem, a samim tim i rasteretiti parking i eventualne gužve u centru. Takođe, skijašku sezonu Kopaonik dočekuje sa dve nove staze na lokaciji Gvozdac, dužene od dva kilometara, a uskoro će biti spremne i nove staze na lokaciji Krčmar, Pančić i Duboka. Izgradnjom duplog ski-lifta na Marinim vodama, povećava se kapacitet prevoza skijaša na ovoj lokaciji i samim tim smanjuju se gužve na ovim stazama. Noćno skijanje se pokazalo kao veoma popularno pa će ski-centar Kopaonik imati još jednu noćnu stazu i to na Pančiću. I to nije sve što se nudi turistima: prvi i jedini u regionu Kopaonik ima taksi tabač, koji će služiti za vožnju i prevoz skijaša po planini.

Skijališta Srbije su za ovu zimsku sezonu opremila ski-centar Kopaonik sistemom elektročitača, koji će bezbednost skijaša i bordera podići na viši nivo. Uz pomoć elektročitača, a kroz praćenje lokacije skijaša, nadležne službe će moći brže da reaguju ukoliko je nekome potrebno ukazati pomoć. Skijaši i borderi će pomoću ovih sistema moći da, ukoliko dođe do nezgode, upute poziv za pomoć. Ova usluga će biti od izuzetne važnosti prvenstveno za bezbednost dece, starijih osoba kao i onih koji tek uče da skijaju. Elektročitače će ova grupa korisnika moći da uzme na korišćenje tokom skijanja na prodajnom mestu u upravnoj zgradi.

Interesovanje skijaša je izuzetno veliko, što je pokazalo i povećanje prodaje ski-karata u pretprodaji za 25 posto u odnosu na prethodnu godinu. Na sajmu Expo-zim ljubitelji zimskih sportova će moći da kupe karte sa popustom od 10 posto.

Zvanično otvaranja sezone na Kopaoniku planirano je ovog puta u dva termina. Prvi temin je od 6. do 9. decembra, a drugi od 13. do 16. decembra. Zvanično otvaranje sezone na Staroj planini i Torniku na Zlatiboru je zakazano za period od 20. do 23. decembra.

Ove skijaške sezone, ljubitelji skijanja će imati priliku da tokom dve nedelje i dva vikenda iskoriste promotivne periode i da kupe karte sa popustom. Tokom Ski-Weeka odobravaće se popust od 10 posto od trodnevne do sedmodnevne ski-karte, dok će za ski-karte od dvodnevne do trodnevne tokom Ski-Weekenda popust biti 20 posto.