Sistem DC90

Firma SISTEM DC90 je osnovana 2000. godine. Osnivač je dipl. inž. građ. Zoran Petrašković. Osnovna delatnost firme je inovativna delatnost u seizmičkom inženjerstvu – sanacija, rekonstrukcija i zaštita novih i postojećih objekata od dejstva zemljotresa.

Posebnim sistemom konstrukcije vrši se sanacija i rekonstrukcija objekata oštećenih zemljotresom kao i izgradnja konstrukcija novih objekata povećane sigurnosti u trusnom području.

SISTEM DC90 je patentiran u SAD, Australiji i Srbiji. Pronalazak je dobio brojna domaća i inostrana priznanja i nagrade, među kojima je i Brusells Eureka.

U delatnost firme spada inovacioni i istraživački rad (ispitivanja, studije, analize), projektovanje, edukacija i transfer tehnologije i znanja, pokazno izvođenje objekata i instruktaža, izgradnja robotizovanih fabrika za proizvodnju dampera i laboratorija za dinamička ispitivanja.

Firma SISTEM DC 90 ima sopstvenu laboratoriju za modelska dinamička ispitivanja kao i sopstvenu proizvodnju specijalnih elemenata konstrukcije. Sertifikate i testove za elemente konstrukcije izdaju renomirane ustanove u ovoj oblasti IZIIS, Institut Skoplje, Makedonija, Vojno-tehnički Institut VTI, Beograd, IMS Institut, Beograd, Građevinsko-geodetski fakultet, Ljubljana, Slovenija…