Odbor Sajma knjiga na sednici održanoj 7. oktobra o.g. konstatovao je zajednički stav udruženja izdavača oko nepostojanja uslova za održavanje i uspešnu realizaciju 65. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga.

Istovremeno, Odbor Sajma knjiga navodi da su osnivač, uprava Beogradskog sajma i Odbor Beogradskog sajma knjiga učinili sve da se, zarad kontinuiteta i značaja Sajma knjiga na kulturnoj mapi Srbije i Regiona, Sajam knjiga održi. S tim u vezi Odbor navodi da je u junu predložio održavanje Sajma knjiga u septembru, ispravno predviđajući moguće prepreke za održavanje sajma u oktobarskom terminu. Taj predlog, iako prvobitno prihvaćen od strane izdavača je promenjen, i Sajam je na njihov zahtev vraćen u oktobarski termin.

Grad Beograd, uprava Sajma i Odbor Sajma knjiga su bili spremni da se Sajam knjiga održi i u postojećim epidemijskim uslovima – uz posetu vakcinisanih i sa negativnim testom i obezbedi besplatan ulaz za one koji bi prvu vakcinu primili tokom Sajma knjiga, kao vid podrške imunizaciji i uspehu manifestacije i da dotira 50% troška izlagačkog prostora.

Odbor razume stav izdavača, ali sa kolegijalne strane smatra da izlazak u javnost bilo koje grupacije i prejudiciranje odluke Odbora Beogradskog sajma knjiga ne doprinosi manifestaciji.

Ovo napominjemo, jer ćemo svakako, kada se stvore uslovi prihvatljivi za sve, organizovati Sajam knjiga.

Odbor Sajma knjiga