Iako se najveći deo ugovora i poslova u vezi sa izlagačkim programima i predstavljenim eksponatima na Sajmu tehnike sklapa posle sajma, čak i nekoliko meseci po zatvaranju sajamskih kapija, često i pod plaštom poslovne diskrecije, ovogodišnja iskustva govore u prilog drugačijoj praksi.

Posle mašine za probijanje lima „TruPunch 5000“, najproduktivnije mašine tog tipa na svetu, izložene na štandu kompanije S. V. Line, prodate za pola miliona evra, i Messerove mašine Omnimat, koja se koristi za rezanje plazmom pod uglom i gasnim plamenom, prodate za takođe 500.000 evra, stiglo je još nekoliko informacija o kupoprodajnim akcijama „na licu mesta“.

Tako je BTS SER Company d.o.o., koji je izložio mobilnog robota MIR 200, prodao baš sve izložene mašine kompanijama iz Srbije, a jedan CNC strug je još prvog dana prodat u Makedoniju.

Kaldera Company iz Laktaša, Republika Srpska, inače ovogodišnji dobitnik Velike nagrade „Korak u budućnost“ za automatsku protivgradnu stanicu APGS, ugovorila je instalisanje oko 120 ovih sistema.

Kompanija ZBN DOO iz Beograda prodala je kapitalnu mašinu Hwacheon, tip Vesta 610D, 4-osni obradni centar za metal. Prodato je još nekoliko mašina, namenjenih uglavnom za koriste u namenskoj industriji.

CHI-TECH iz Hrvatske je rasprodao kupcima iz Srbije i regiona sve mašine koje su stigle na Sajam tehnike u Beograd – abkant presu za savijanje metala, Bodor-CNC laser za rezanje metala, mašinu za zavarivanje i rezanje… Ukupna vrednost poslova je oko 100.000 evra.

Kompanija Amada iz Italije je prodala Amada HG 8020 abkant presu domaćoj firmi za 180.000 evra. Ima ozbiljnu mogućnost da već tokom prve postsajamske nedelje realizuje prodaju nekoliko dogovorenih mašina.

Varstroj-S d.o.o. iz Smedereva tokom Sajma tehnika potpisao desetak ugovora u vrednosti oko 100.000 EUR za aparate za zavarivanje. Kupci su domaće kompanije iz oblasti metaloprerade.

Lorsel d.o.o. iz Beograda prodao je sve izložene premijerne mašine, uključujući X-Sharp brusilicu alata za probijanje, mašinu za obradu cevi, plazma mašinu za sečenje lima, sve domaćim kompanijama.

Koplas Pro d.o.o. iz Nove Pazove sklopio nekoliko finalnih ugovora vrednih oko 200.000 evra.