U krugu Beogradskog sajma, u halama 7, 8 i 9, počeo je sa radom visokotehnološki zabavno-naučni park „Starland“, najveći te vrste u regionu i sa perspektivama da se „širi“ i na druge gradove u Srbiji. Svojim nastupom, dečji hor „Čarolija“ nagovestio je da su takve namere osuđene na uspeh.

Obraćajući se prisutnima tokom svečanog otvaranja „Starlanda“, gradski sekretar za privredu Milinko Veličković podsetio je na značaj ovakvih sadržaja i investicija prvenstveno za rastuću beogradsku turističku ponudu, ali i za privredu u celini. Predstavnik kineskog investitora Imex Cityja d.o.o. i direktor „Starlanda“ Ćiang Jianjong takođe je pozdravio prisutne i poželeo im dobru zabavu.

Ovo po svemu jedinstveno edukativno zabavište prostire se na 5200 kvm prostora, a čine ga tri celine, namenjene specifičnim grupama posetilaca – deci do 10 godina starosti, tinejdžerima i mladima, a onda i odraslima. Sadržaji su koncipirani tako da na „Starlandu“ praktična cela „višegeneracijska“ porodica može u kvalitetnoj zabavi da provede ceo dan.

U tom kontekstu hala 7 je namenjena starijim tinejdžerima i odraslima, a u ponudi su popularni zabavni sadržaji kao što su bilijar, pikado, stoni hokej i fudbal, virtuelna realnost, 3D Counter Strike, Dota, Lol i brojne druge video igre. U ovoj hali biće, prema najavama, organizovane i različite vrste društvenih događaja, turnira i sl.

Hala 8 namenjena je mlađim tinejdžerima sa sadržajima prilagođenim za njihov uzrast.

Hala 9 namenjena je najmlađima, a deci će na na raspolaganju biti različiti sadržaji za igru i animaciju: dvorci sa toboganima, zona sa peskom, igračkama i sl. U ovoj hali će se nalaziti i izdvojeni deo sa karaokama i atraktivnim sadržajima za dečije rođendanske žurke, kao i gift šop.

Veliki deo igara, uređaja i instalacija koji će posetiocima biti na raspolaganju do sada nisu viđeni kod nas. Već u promotivnoj fazi zapažena je, na primer, VR mašina (virtuelna realnost) poslednje generacije, koja za šest igrača istovremeno pruža potpuni utisak lude vožnje automobilom. Tu su i različite ratne igre, a posebnu pažnju privukli su i „rolling automobili“, koji se okreću oko svoje ose i rotiraju za 360 stepeni i sl.

Tokom svečanog otvaranja rečeno je da je kineski investitor u ovaj projekat uložio oko tri miliona evra, da će sve tri hale istovremeno moći da prime 3000 posetilaca, te da će ih u svakom trenutku opsluživati 70 zaposlenih.

„Starland“ će biti otvoren svakog dana od 10 do 22 časa.