Prvi dan 65. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, koji je na Beogradskom sajmu počeo u nedelju 23. oktobra, protekao je u znaku izuzetnog uzbuđenja, nestrpljenja i iščekivanja, i kod izlagača, i kod posetilaca, i kod svih drugih učesnika i gostiju.

Da je tako potvrdio je sistem za elektronsko merenje posete, koji je po zatvaranju kapija u 21 čas pokazao neverovatan broj – 15.624 posetilaca, što je značilo apsolutni rekord za prvi dan, dan otvaranja sajma, otkad se poseta na Beogradskom sajmu meri elektronski.

Direktorka Beogradskog sajma Danka Selić ovakvo interesovanje za najznačajniju kulturnu manifestaciju u regionu objašnjava dvogodišnjom pauzom, izazvanom globalnom zdravstvenom krizom, koja je ljubitelje knjige i lepe reči uskratila za simbol i nacionalnog i vlastitog kulturnog identiteta. A to je simbol koji je nastao mnogo pre nego što se većina posetilaca rodila. Organizatori i izdavači su se sa svoje strane potrudili da sajamske izložbe i programe učine maksimalno atraktivnim, informativnim i privlačnim za sve književne afinitete, ukuse i očekivanja.

Organizatori i izlagači, odnosno izdavači, očekuju da se ovakvo interesovanje najšire javnosti održi tokom svih dana sajma, koji će trajati sve do nedelje 30. oktobra.