Promotivna konferencija povodom 8. Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme „Partner 2017“ održana je juče na Beogradskom sajmu. Novinarima i gostima obratili su se general-major prof. dr Bojan Zrnić, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije SMR, Aleksandar Lijaković, pomoćnik direktora JP „Jugoimport-SDPR“ i Mirjana Lukić, savetnica direktora Beogradskog sajma.

General Zrnić je podsetio da je ovogodišnji 8. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2017“ manifestacija koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane, u suorganizaciji sa JP „Jugoimport SDPR“ i organizaciji Beogradskog sajma.

– Veoma smo ponosni na rezultate koje odbrambena industrija postiže poslednjih godina. U 2016. godini izvoz je porastao 63 odsto u odnosu na prethodnu godinu i iznosio je 483 miliona američkih dolara. Pošto je i u prethodnoj – 2015. godini ostvaren rast, jasno je da trend rasta izvoza ima kontinuitet i zato je „Partner“ veoma važan u marketinškom smislu, istakao je general Zrnić.

Načelnik Uprave za odbrambene tehnologije je rekao da je pored preduzeća koja ulaze u Grupaciju odbrambene industrije Srbije, a koja uz „Jugoimport“ predstavljaju osnovu i okosnicu srpskih potencijala u oblasti NVO, Ministarstvo odbrane autorizovalo i 39 drugih kompanija i privrednih subjekata, pre svega iz segmenta malih i srednjih preduzeća, kao proizvođača NVO od kojih se očekuje da se pojave na predstojećoj sajamskoj manifestaciji.

Prema njegovim rečima, na Sajmu će, pored proizvodnih kapaciteta, biti predstavljeni i naši kapaciteti iz oblasti istraživanja i razvoja NVO. General je rekao i da se ove godine na Sajmu očekuje rekordan broj renomiranih svetskih izlagača kao i više od 30 stranih delegacija – od ministarskog nivoa do ekspertskih delegacija.

Pomoćnik direktora JP „Jugoimport SDPR“ Aleksandar Lijaković govorio je o tome koliko „Jugoimport“ doprinosi kvalitetu izložbe NVO. On je rekao da se „Jugoimport“ toj sajamskoj manifestaciji pridružio 2004. godine, kad je to bila nacionalna izložba, a danas predstavlja značajan regionalni događaj.

Lijaković je rekao da će na ovogodišnjem sajmu NVO biti prikazana sredstva koja su dugi niz godina u proizvodnji, pre svega artiljerijska, poput sistema NORA B-52, ali i drugih koji su plod njihove razvojne koncepcije, kao što je „lazar“. Prikazaće i neka nova sredstva koja su izlagana na sajmu naoružanja „Ajdeksu 2017“, a domaća publika moći će da vidi i nešto sasvim novo što će biti sajamsko iznenađenje za sve posetioce.

Pomoćnik direktora JP „Jugoimport SDPR“ istakao je da su posle nekoliko godina počeli da opremaju MUP i Vojsku Srbije sredstvima iz „Jugoimportovog“ razvoja, čime se povećava njihova borbena gotovost.

Mirjana Lukić, savetnica direktora Beogradskog sajma, podsetila je na značajne podatke, po kojima se vidi uzlazni trend razvoja te manifestacije – 2004. godine Sajam je imao 23 izlagača, a taj broj je rastao na svakoj sledećoj manifestaciji (održavaju se dvogodišnje) – 40, 62, 74, 88 do broja od 116, koliko je bilo na sajmu NVO održanom pre dve godine.

– Očekujemo da ovogodišnja manifestacija bude najbolja po mnogim parametrima – obimu, novitetima, broju inostranih izlagača, po većem interesovanju medija ali i brojnijim inostranim delegacijama, istakla je Mirjana Lukić.

Ovogodišnji sajam naoružanja i vojne opreme „Partner“ biće održan od 27. do 30. juna u dve hale Beogradskog sajma – I i IV.