Međunarodni beogradski sajam knjiga zvanično je završen svečanom primopredajom Otvorene knjige, kada je NJ.E. Muhamed Amin Belhaž, ambasador Kraljevine Maroko, predao Otvorenu knjigu NJ.E. Amr Alguvejliju, ambasadoru Arapske republike Egipat u Srbiji. Arapska republika Egipat biće sledeće godine počasni gost Sajma knjiga.

Danka Selić, generalni direktor Beogradskog sajma, rekla je da je ovogodišnji Sajam knjiga održan na više od 30.000 m2 izložbenog prostora, da je na njemu učestvovalo 980 izlagača; u salama i na štandovima izlagača realizovano je ukupno 607 programa od čega je 73 programa bilo organizovano od strane Beogradskog sajma knjiga, postavljeno je 10 izložbi, a Sajam knjiga pratilo je preko 1300 akreditovanih novinara. Pored Sajma knjiga, posetioci su imali priliku da posete i 49. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava i Media market. Ona je istakla veliku zahvalnost Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja, ministru Đorđeviću i pomoćnici ministra g-đi Barošević na organizaciji sajma Jednaki, kao i na pomoći oko realizacije projekta da sve hale Beogradskog sajma budu dostupne osobama sa invaliditetom.

Ivan Karl, sekretar za kulturu grada Beograda, zahvalio se NJ.E. Muhamedu Amin Belhažu i gostima iz Kraljevine Maroko na uspešnom predstavljanju njihove književnosti i kulture na Beogradskom sajmu knjiga. „Sledeće godine nastavljamo utabanom stazom prijateljstva. Kraljevina Maroko je bila prva arapska zemlja gost Beogradskog sajma knjiga, a za njom sledi Arapska republika Egipat“ rekao je Ivan Karl i zahvalio Kraljevini Maroko što je bila gost 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga i Arapskoj republici Egipat što će biti gost sledeće godine.

Primopredajom Otvorene knjige završen 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga

Zoran Avramović, predsednik Odbora Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, je istakao „da je ovogodišnji Sajam knjiga protekao u radosti čitanja“ i dodao da Sajam knjiga objedinjuje nastavak duge i bogate tradicije kulture knjige, predstavljanje godišnjeg stvaralaštva iz oblasti književnosti, kulture i nauke, te da je Sajam knjiga mesto širenja znanja i afrimacije vrednosti o knjigama i da zajedno sa školama doprinosi obrazovanju i vaspitanju mladih generacija. On je naglasio da „velika poseta Sajmu knjiga iz unutrašnjosti Srbije, ali i iz okolnih država u kojima žive Srbi, iz regiona i iz sveta, potvrđuje njegov kulturni značaj, a političko-diplomatske posete Sajmu knjiga produbljuju kulturnu saradnju“.

NJ.E. Muhamed Amin Belhaž, ambasador Kraljevine Maroko, izrazio je svoje zadovoljstvo i zahvalnost što je Kraljevina Maroko učestvovala kao počasni gost na ovogodišnjem Sajmu knjiga i dodao da je zadivljen brojem posetilaca i publikom koja je pokazala zainteresovanost za književnost i kulturu Kraljevine Maroka i posetila njihov štand. On je poželeo Međunarodnom beogradskom Sajamu knjiga da ostane uspešan kao i do sada, a budućem gostu, Arapskoj republici Egipat, mnogo sreće.

NJ.E. Amr Alguvejli, ambasador Arapske republike Egipat u Srbiji, zahvalio je Beogradskom sajmu knjiga na pozivu i ukazanoj časti da Arapska republika Egipat, po prvi put, bude njegov počasni gost. On je rekao da će Arapska republika Egipat sledeće godine nastaviti tradiciju dobrih odnosa arapske i srpske kulture koju je započela Kraljevina Maroko i dodao da činjenica da su dve godine za redom arapsko – afričke zemlje počasni gosti beogradskog Sajma knjiga, predstavlja odraz bliskosti srpske, arapske i afričke kulture.