Po ko zna koji put, pa i u uslovima koje diriguje odbrana od virusa „kovid-19“, Beogradski sajam se i ove godine pokazuje kao dobar i poželjan domaćin za masovno i bezbedno polaganje prijemnih ispita za upis na beogradske visokoškolske ustanove.

Tako je 29. juna, u halama 2A, 2C i 1A, čak 1030 kandidata polagalo prijemni ispit iz matematike za upis na Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu. Za 30. jun zakazano je polaganje prijemnog ispita iz fizike za upis na isti fakultet (najavljeno je 150 kandidata), a svi oni konkurišu za 720 mesta na dva smera ove eminentne visokoškolske ustanove.

Za 820 mesta na tri studijska programa Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, prema stanju prijava, ove godine konkuriše čak 2.157 kandidata. Po tome je FON najtraženija visokoobrazovna institucija u regionu. Kandidati na Beogradskom sajmu polažu prijemni iz matematike u utorak, 30. juna, a u sredu, 1. jula, test opšte informisanosti.

U sredu, 1. jula, u halama 2A i 2B Beogradskog sajma, kandidati za upis na Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu, polažu prijemni ispit iz matematike za popunjavanje 435 mesta na tri studijska programa ovog fakulteta.

Za potrebe polaganja prijemnih ispita Zavod za javno zdravlje Srbije „Batut“ preduzeo je i propisao sve neophodne epidemiološke mere, koje uključuju obavezno nošenje zaštitnih maski, prolazak dezobarijere, dezinfikovanje ruku te minimalno rastojanje između kandidata (koje je upravo na Beogradskom sajmu moguće učiniti i većim od preporučenog), a dežurni pored maski imaju i rukavice i vizire.

Kandidatima za buduće akademske građane preostaje još samo da obave svoj deo posla – da se znanjem i umećem kvalifikuju za početak novog, akademskog života.