Na drugoj konferenciju za novinare povodom 65. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, koji će se održati od 23. do 30. oktobra 2022. godine na Beogradskom sajmu, prisutnim predstavnicima medija su se obratili:

– Nataša Mihailović Vacić, sekretar u Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda

 – Akademik Dušan Kovačević, predsednik Odbora Sajma knjiga

 – Ljiljana Šoškić, koordinator projekta, Beogradski sajam

– NJ.E. Silvija Davidoju, Ambasador Rumunije u Srbiji

– Sanja Milić, urednik programa Sajma knjiga 2022.

– Zoran Đorđević, direktor javnog preduzeća „Pošta Srbije”

Kako je rečeno na konferenciji za medije, manifestacija će se održati pod sloganom „Povratak napisanih“. Ta manifestacija je, kako kaže gradska sekretarka u Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda Nataša Mihailović, posvećena svima – od dece do najozbiljnijih čitalaca koji će biti u potrazi za retkim izdanjima.

Najavljeno je da će 65. Međunarodni beogradski sajam knjiga otvoriti akademik i dramski pisac Dušan Kovačević. U ime zemlje počasnog gosta učesnike Sajma će pozdraviti Mirča Dinesku, rumunski pisac, pesnik i novinar.

Najpoznatiji gost Sajma knjiga, kako su najavili organizatori, biće francuski pisac Patrik Beson. Književnik je napisao knjigu o našem najboljem teniseru svih vremena pod nazivom „Đoković, odbijam“ koja izlazi u izdanju „Čigoja štampe“ u ediciji „Disident“. Beson će posetiti Sajam 28. oktobra.

Gosti iz inostranstva će biti i pisci Đovani Dozini (Italija), Ajfer Tunč (Turska) i Đorđe Matić (Hrvatska).

Predsednik Upravnog odbora sajma knjiga, pisac i akademik Dušan Kovačević, izjavio je da mu je izuzetno drago sto je Rumunija počasni gost, jer je naše susedstvo uvek bilo prijateljsko i rodbinsko.

– Ove godine obeležavamo godišnjice rođenja Ive Andrića, Vaska Pope, Duška Radovića i meni posebno dragog pisca i čoveka, i mog velikog prijatelja, Borislava Mihailovića Mihiza, koji je rođen pre 100 godina. On je jedan od najbitnijih ljudi za modernu istoriju srpske književnosti, jer je i kao pisac i kao kritičar učestvovao u stvaranju mnogih dela u drugoj polovini 20. veka.

Prema rečima  Sanje Milić, urednice programa Sajma knjiga, ovogodišnji program Sajma knjiga koncipiran je u sedam celina. U okviru programskog ciklusa „Vreme pamćenja“, povodom godišnjica rođenja Ive Andrića, Borislava Pekića i Vaska Pope, razgovaraće se o autoritetu književne kritike i priređivanju kritičkih izdanja. Ciklus „Misliti o knjizi“ posvećen je gorućim temama na književnoj i izdavačkoj sceni, „O umetnosti i kulturi“ kapitalnim izdanjima, a „Poštovana deco“ – piscima za decu. Ciklus „Pišem, dakle postojim“ predstaviće domaće i strane pisce, a u programskoj celini „Dijalozi“ književnici će razmenjivati mišljenja o književnosti i umetnosti.

Urednica programa Sajma knjiga rekla je da će se ove godine na manifestaciji pojaviti i pisci Matija Bećković, Vladimir Tabašević i Milica Vučković.

Prema rečima direktora Pošta Srbije Zorana Đorđevića, posetioci će imati priliku da na štandu Pošte pošalju sebi ili nekom drugom knjige kupljene na sajmu po posebnoj ceni od 300 dinara. Pošta će organizovati i radionice za decu i druge programe.

Ljiljana Šoškić sa Beogradskog sajma istakla šta će sve publika moći da vidi na izložbenom prostoru, u halama 1, 2 i 4, biće predstavljeno oko 400 izlagača iz zemlje i inostranstva. Osim Rumunije kao zemlje počasnog gosta, učestvuju izdavači iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Mađarske, Nemačke, Rusije, Kine, Švajcarske, Egipta, Indije i Poljske.

Na 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, Školski dan biće u četvrtak, 27. oktobra.

Radno vreme 65. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga je:

23. oktobar 10.00 – 21.00
24 – 27. oktobar 10.00 – 20.00
28 – 30. oktobar 10.00 – 21.00

Cena ulaznica je 300 dinara, a tokom školskog dana kao i svih ostalih dana trajanja Sajma knjiga, cena kolektivne ulaznice je 200 dinara. Cena parkinga je 150 dinara po započetom satu.

Istovremeno na Beogradskom sajmu

Počev od 23. zaključno sa 30. oktobrom na Beogradskom sajmu će se održati i Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava.