Na ovogodišnjem Sajmu obrazovanja i nastavnih sredstava posetiocima  će po peti put biti predstavljena „Živa biblioteka“, koja svake godine privlači veliku pažnju, ruši stereotipe i poprilično menja odnos prema ljudima iz manjinskih ugroženih grupa. Ovo je priča o pravu na dostojanstven život i onih koji su drugačiji.

Zvanično otvaranje „Žive biblioteke“ zakazano je za subotu, 29. oktobar u 13 časova, ali svi zainteresovani građani, oni koji „ne cene knjigu po koricama“, imaće priliku da „pročitaju“ neku od ovih jedinstvenih knjiga sve do 18 časova.

Na otvaranju „Žive biblioteke“ govoriće Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Tim Kartrajt, šef misije Saveta Evrope u Beogradu i predstavnici Sajma obrazovanja i nastavnih sredstava.

Knjige u ovoj jedinstvenoj biblioteci su živi ljudi, pripadnici ugroženih, manjinskih grupa: Romi, osobe zaražene HIV-om, osobe sa invaliditetom, LGBT populacija, kao i mnogi drugi koji se svakodnevno susreću sa nepravdom, diskriminacijom, ponižavanjem…, ali imaju snagu i želju da kroz prijateljski razgovor podele svoja iskustva sa „čitaocima“.

Cilj „Žive biblioteke“ je promocija ravnopravnosti i tolerancije, jer predstavlja priliku da se kroz autentične životne priče čuju iskustva i problemi onih koji su u svakodnevnom životu izloženi diskriminaciji. Čitanje ovakvih „knjiga“ je najbolji put za prevazilaženje predrasuda i stereotipa, način da se promeni lični stav prema onima koji su veoma često ignorisani i osuđivani, koje neretko okolina čak i mrzi, samo zato što su – drugačiji.