Kao i prethodni, i poslednji dan održavanja sajmova Energetika, Ekologija i 112 Expo obeležiće zanimljiv stručni prateći program.

Tako, u petak, 5. oktobra, već u 10 časova, u Svečanoj sali upravne zgrade Beogradskog sajma, u okviru Energetike 2018. počinje II E-Mobility Forum, događaj pod pokroviteljstvom Vladine Kancelarije za IT i eUpravu. Organizator je NAEV – Nacionalna asocijacija električnih vozila i UDIES – Udruženje inženjera elektrotehnike Srbije.

Forum će otvoriti direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu doc. dr Mihailo Jovanović, a govoriće o podršci Kancelarije za IT i eUpravu projektima digitalne mobilnosti Srbije.

Cilj ovog događaja je predstavljanje stručnog potencijala i projektne aktivnosti NAEV-a, saradnja javnog, poslovnog i civilnog sektora, kao najbolji strateški put ka značajnom tehnološkom napretku, uspešnom i održivom rastu privrede u Srbiji. U okviru svojih aktivnosti, asocijacija NAEV je aktivna na projektima istraživanja, razvoja i promovisanja upotrebe električnih vozila, hibridnih, fuel cell i autonomnih vozila i izgradnji neophodne e-infrastrukture.

Na Forumu će se, pored prezentacije dva velika projekta i predstavljanja inicijative „10 Predloga za električnu mobilnost Srbije“, obratiti i eminentni naučni i stručni članovi i partneri koji će tretirati najznačajniji deo ove aktuelne i kompleksne teme.

Takođe u okviru Energetike, u Plavoj sali hale 1, od 10.30 do 11.30 na programu je panel „Stanje sistema za daljinsko grejanje“ u organizaciji Udruženje toplana Srbije, a od 11.40 do 16.40 ista sala pripada Inženjerskoj komori Srbije, koja otvara teme „Sistem energetskog menadžmenta u Srbiji – iskustva“, „Primena kogeneracionih postrojenja sa gasnim motorima“, „Savremeni koncepti biogasnih postrojenja sa rešenjima za proizvodnju toplotne i električne energije“, „Sistem za daljinsko upravljanje potrošnjom i video nadzor mernih mesta“, „Tipovi i primeri implementacije kontrolnih sistema u tunelskom osvetljenju“.

Ni Ekologija nije bez aduta. Od 10.20 do 13.20 u Zelenoj sali hale 1 biće aktuelna „Industrijska bezbednost i prostorno planiranje u Republici Srbiji“, „Obnovljivi izvori energije i zaštita prirode“, film o upravljanju hemikalijama „Opuštanje“, u organizaciji Ministarstva zaštite životne sredine. Na istom mestu, od 13.30 do 15.30 sledi panel pod naslovom „Održiva urbana mobilnost – strategija ili alat“.

Za sve to vreme, od 10 do 17, u hali 1A nastavlja se promocija E-prime bicikla kao ekološki odgovornog urbanog saobraćajnog sredstva, uključujući i takmičenje za posetioce „Najsporije trke bicikala“.

U okviru 112 EXPO, od 11.00 do 12.45, u hali 2, biće na programu teme kao što su „Priprema i reagovanje jedinica lokalne samouprave na vanredne situacije“, „Privredna društva i druga pravna lica u sistemu zaštite i spasavanja“, „Zbrinjavanje u vanrednim situacijama“, „Izmena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi u delu međuopštinske saradnje – zajedničko upravljanje rizicima gradova i opština – SLIV“. Na istom mestu, od 13 do 14 na programu je tema „Rezultati rada socijalnih partnera na unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu“, a od 14.00 do 14.30 slede: „Dobra praksa – dobitnici nacionalnih priznanja iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu „Povelja 28. april“ i dodela nagrada za takmičenje za izbor najboljih fotografija „Bezbednost i zdravlje na radu svuda oko nas“. Konačno, od 14.30 do 15.00 na redu je javni čas „Meni su moja bezbednost i zdravlje baš važni“.