Poslednji dan 64. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga obeležen je primopredajom „Otvorene knjige“ koju je NJ.E. Amr Alguvejli, ambasador Egipta uručio otpravnici poslova ambasade Rumunije u Srbiji Irini Elen Niti.

Programi traju večeras do 21 sat, a o konkretnim podacima i utiscima o Sajmu knjiga u Beogradu govorila je Danka Selić, generalna direktorka Beogradskog sajma.

„Ukupan broj učesnika koji obuhvata direktne i indirektne izlagače je 991 što je malo više od uspešne 2018. godine.. Od toga je 490 direktnih izlagača (izlagači i suizlagači) i to 400 domaćih i 90 inostranih direktnih izlagača. Važna kulturna manifestacija održana je na više od 30 hiljada metara kvadratnih u tri najveće hale Beogradskog sajma. Realizovano od 685 programa što je za 78 više nego na prošloj manifestaciji“.

Ona je istakla da tačni podaci o broju posetilaca Sajma još uvek ne postoje jer manifestacija traje do večeras.

„Jučerašnji dan je bio najposećeniji u istoriji Beogradskog sajma knjiga. Halama Beogradskog sajma prošlo je nešto više od 40 hiljada ljudi“, kazala je Selić.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl je najavio da će Sajam knjiga sledeće godine trajati dan duže kako bi posetioci iz unutrašnjosti imali na raspolaganju dva vikenda na prestižnoj kulturnoj manifestaciji.

„Frankfurtski sajam knjiga je posvećen pre svega profesionalcima, a naš citaocima na što smo posebno ponosni“, kazao je Karl i zahvalio se ambasadoru Egipta na izvrsnom predstavljanju kulture i književnosti njihove zemlje.

„Isto to očekujem i od Rumunije, predstavnika naše naredne zemlje pošasnog gosta Sajma knjiga“ kazao je Karl.

Predsednik Egipatske Generalne organizacije za knjige Haitama Al Haj Alija napomenuo je da je delegacija Egipta naišla na izuzetno gostoprimstvo domaćina u Beogradu.

„Ova nedelja za nas nije bila samo poseta Sajmu knjiga već život u gradu koji je bio pun gostoprimstva i ljubavi prema nama. Pokazali smo naše umetničke i kulturne tačke i sasatali se sa srpskim izdavačima piscima i prevodiocima“, kazao je Al Haj Alija.

Ambasador Egipta u Srbiji Amr Alguvejli kazao je da su plodovi 111 godina diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije sakupljeni na beogradskom Sajmu, dok su začeci dugotrajnog prijateljstva usađeni u dušama posetilaca.

„Jedna nedelja okupila je diplomate i romanopisce, književnike i izdavače, muzičare i plesače, pesnike i novinare, izlagače i publiku, komediografe i filmske reditelje“, naveo je on.

„Srbiju ste posmatrali očima Egipćana, a otkucaje egipatske kulture ste preneli u srca Srbije“, rekao je on zahvaljujući svima koji su doprineli održavanju Sajma knjiga.

Irina Elena Nita, otpravnica poslova ambasade Rumunije u Srbiji zahvalila je na velikom poverenju da njena zemlja bude počasni gost na sledećem 65. izdanju Sajma knjiga u Beogradu.

„Naše učešće na Sajmu knjiga je potvrda bliskih literalnih veza između Rumunije i Srbije. Broj prevoda dela savremene rumunske književnosti poslednjih godina konstantno raste na čemu zahvaljujem srpskim izdavačima i našem partneru Ministarstvu kulture i informisanja.

Istakla je da su spremni da odgovore na interesovanje za rumunsku književnost u Srbiji, kao i da će se njihovi događaji odvijati na različitim mestima u Beogradu za vreme Sajma knjiga. Učešće Rumunije naredne godine na Sajmu knjiga u Beogradu predstavlja uvod u saradnju Temišvara i Novog Sada koji je predstonica kulture 2021. godine.