Sajam obrazovanja i nastavnih stredstava, 48. po redu, otvoren je u hali 2  Beogradskog sajma.

Otvarajući ovu manifestaciju i objašnjavajući njen značaj, ali i ulogu visoke institucije koju predstavlja, Anamarija Viček, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, rekla je da je cilj ove ugledne manifestacije, koja se održava pod sloganom “Obrazovana Srbija, uspešna Srbija” i pod pokroviteljstvom ovog ministarstva, da kroz promociju znanja i stvaralaštva pozicionira učenje i neprekidno usavršavanje kao trajni proces, da se prezentuju noviteti i kompletan pregled branše za preko 100 hiljada posetilaca, obrazovnu struku, te školarce svih uzrasta i njihove roditelje; da se svima njima ponudi dragocena zbirka informacija za godišnju orijentaciju u obrazovno-vaspitnim ustanovama ali i za izbor obrazovanja i budućih karijera mladih iz Srbije i regiona.

“Programski koncept sajma, izlagački i prateći-stručni program”, rekla je ona, “obuhvataju sve segmente obrazovnog sistema: formalno i neformalno obrazovanje, profesionalnu orijentaciju, preduzetništvo, edukaciju, udžbenike i edukativna izdanja za decu i omladinu, podsticaj na obrazovanje, doživotno učenje, transfer znanja, inkluzivno obrazovanje, negovanje talenata, međunarodnu saradnju i studije u inostranstvu. Izlagački program obuhvata i opremu i sredstva za savremenu nastavu, a učesnici predstavljaju najnovije programe za opremanje i rad vaspitno-obrazovanih ustanova različitih nivoa i struka”.

Anamarija Viček je posebno naglasila da će na štandu ovog ministarstva biti predstavljene i pokrenute različite teme, sa akcentom na informaciono-komunikacionim tehnologijama, i to pod sloganom “IKT – naša nova olovka”, pokrivajući nivoe od predškolskog do srednjioškolskog obrazovanja, a o tome najbolje svedoči obimna, petodnevna agenda Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Sajam je prilika i za eksperte i predstavnike obrazovnih institucija da ukažu na nove perspektive i koncepte iz oblasti obrazovanja. Istovremeno, đaci srednjih škola, studenti, mladi profesionalci i roditelji mogu da se upoznaju sa programima fakulteta iz Srbije i inostranstva, državnih i privatnih, a fakulteti i visoke škole će, sa svoje strane, predstaviti svoje osnovne i master programe.

Aktivno se uključujući u sajamski program, Skupština grada Beograda predstavlja projekat “Znanjem do cilja”, čiji je cilj da motiviše mlade ljude da formiraju stav i razvijaju preduzetničke ideje. Jedan od organizatora projekta je Savet za zapošljavanje i privredni razvoj grada Beograda, koji u okviru tog projekta aktivira Sajam preduzetništva i obrazovnih veština, u okviru kojeg će predstaviti brojne primere dobre prakse i uspešne startap priče, i Akademiju preduzetništva, sa idejom da nekoliko desetina studenata i srednjoškolaca tokom pet dana trajanja događaja sluša iskustva i preporuke predstavnike gradskih i državnih institucija koje se bave privredom.

Sajam je obogaćen izuzetnim, korisnim i pre svega korisnim pratećim programom, koji će zainteresovanima pomoći da se na svaki način uključe ne samo u domaći nego i u međunarodni školski i obrazovno-vaspitni sistem.

SERVISNE INFORMACIJE

Sajam se održava u halama 2B i 3A Beogradskog sajma. Radno vreme manifestacije je 25. i 26. oktobra (sreda i čevrtak) od 10 do 20 časova, a od 27. do 29. oktobra (petak, subota i nedelja) od 10 do 21 čas. Cena pojedinačne ulaznice je 250 dinara, za kolektivne posete 150 dinara, dok je parking 100 dinara po satu.