Na ovogodišnjim sajmovima Energetika i EcoFair objedinjen nastup ima sedam čeških kompanija, koje predstavljaju niz rešenja u oblasti energetike, zaštite životne sredine, vodoprivrede i teške mašinogradnje. Pod pokroviteljstvom Vladine agencije za podršku izvozu CzechTrade predstavljaju se Aquatis, Baest Machines & Structures, Energas Czech, Inco Engineering, Lux-PTZ, Reflex Zlín i RSBP.

Češko-srpska saradnja u oblasti privrede ima dugu i uspešnu tradiciju, navodi se u saopštenju CzechTrade-a, i dodaje da se češki proizvodi danas koriste u brojnim srpskim rudnicima, elektranama, mašinskim preduzećima, kao i u saobraćajnoj infrastrukturi (posebno u vazdušnom i železničkom saobraćaju).

Češke firme koje ove godine učestvuju na sajmovima EcoFair i Energetika 2016. ponudiće srpskim trgovinskim partnerima svoj unikatni know-how, pre svega u sektorima energetike i zaštite životne sredine.

– Sajmovi su sjajna prilika da se Češka predstavi kao tradicionalan i pouzdan partner Srbiji, uz ponudu inovativnih i kvalitetnih proizvoda i usluga, kaže Svatopluk Čeh, šef kancelarije CzechTrade-a u Beogradu, i objašnjava da je ovo sedmi put da se češke firme na Beogradskom sajmu predstavljaju kroz zajednički nastup.

CzechTrade je prisutan u preko 40 zemalja na pet kontinenata i “pokriva” Evropu od Skandinavije do Balkana, Istočne Evrope i država ZND, značajna afrička i azijska područja, Kanadu, SAD, Latinsku Ameriku, Australiju i Novi Zeland.