Povodom 80. godišnjice početka rada Beogradskog sajma, 11. septembra 1937. godine, na Savskoj promenadi je, s pogledom na mesto na kojem je, na drugoj obali Save, Sajam prvi put otvorio kapije za posetioce, prigodnom svečanošću obeležen ovaj jubilej uistinu svetskih razmera.

Svečanosti su prisustvovali gosti iz raznih sfera javnog života – privrednog, političkog, kulturnog, sportskog, estradnog, medijskog…

Pozdravljajući goste i predstavnike medija i podsećajući na 80 godina tradicije Beogradskog sajma, generalna direktorka ove kompanije Danka Selić je prvo preporučila postavljenu izložbu iz istorijata Sajma, “koja je svedočanstvo uspešnih poslovnih godina, od 1937. godine, kada je održana prva manifestacija, pa sve do danas”.

Rekla je da ni mesto na kojem se održava svečanost nije odabrano slučajno: “Upravo ispred nas je, tačno preko reke Save, simbol starog Sajma, mesta na kojem je daleke 1937. osnovan Sajam, a s ove strane, malo uzvodno, lociran je današnji Sajam,  osnovan 1957. godine”.

“Osamdeset godina Beogradskog sajma, osnovanog upravo na današnji dan, veliki je jubilej; uspešna tradicija kojom se ponosimo, ali koja nas i obavezuje; pozitivni i ohrabrujući rezultati za nama – sve je to ono što nas čini najperspektivnijom sajamskom institucijom u ovom delu Evrope. Beogradski sajam se neprestano modernizuje, naporno radimo da održimo kontinuitet, pravimo nove manifestacije i proširujemo postojeće. U 2016. godini održali smo ukupno 40 manifestacija, u 2017. godini sajamskim kalendarom je predviđeno da se održi 48 manifestacija, dakle osam više nego prethodne godine. Samo u prvoj polovini ovogodišnjeg kalendara održali već 23.”

“Beogradski sajam značajno poklanja pažnju održavanju sajamskog prostora ali i infrastrukture u celini, što je trajan i veoma ozbiljan posao, a čije efekte zapažaju svi koji koriste naše usluge. Tu je novi izgled pešačkog ulaza na Beogradski sajam, nabavka novih auto-totema, kao i odluka o rekonstrukciji hala 7, 8 i 9 i njihovom vraćanju izvornoj nameni. Sve to uz značajnu napomenu da Beogradski sajam nije korisnik budžetskih sredstava i da sve, čak i kapitalne investicije finansiramo isključivo iz prihoda koji ostvarimo na ovom konkurentnom tržištu”, rekla je Danka Selić.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

U skladu sa jednom od svojih najizrazitijih istorijskih uloga – obrazovnom i humanitarnom – Beogradski sajam je potom uručio novčanu donaciju OŠ “Dobrinka Bogdanović” iz sela Strelac, opština Babušnica, simbolično motivišući ovaj nerazvijeni deo Srbije da bude deo sveta sa kojim sve nas Sajam već 80 godina spaja. Donaciju je u ime Škole primila direktorka Jasmina Tasić.

Obraćajući se prisutnima, Nemanja Berić, predsednik Skupštine gradske opštine Savski venac, opštine na kojoj se Beogradski sajam nalazi, čestitao je domaćinima veliki jubilej: “Mi smo ponosni što se na teritoriji naše opštine nalazi Beogradski sajam, mesto koje je, kako domaćini kažu, video ceo svet. Verujemo da će Sajam to biti i u budućnosti”.

Glumac Milan Milosavljević je poetski nadahnuto izneo kratku istoriju Beogradskog sajma, naglašavajući velike i prelomne trenutke i događaje te poznata domaća i svetska imena koja su obeležila epohe kroz koje je Sajam prolazio.

Gosti su potom obišli obimnu izložbu fotografija i dokumenata na otvorenom prostoru posvećenu istorijatu Beogradskog sajma, od početka gradnje prvih paviljona na levoj obali Save, leta 1937, do današnjih dana. Izložbena postavka, koja će na tom mestu ostati sve do 20. septembra, svedoči o najrazličitijim, vrhunskim sajamskim, kulturnim, muzičkim, sportskim, modnim, edukativnim događajima u halama Beogradskog sajma, ali i svetski poznatim imenima koja su posetioci tamo imali prilike da vide, čuju i upoznaju.

Ova simbolična svečanost završena je druženjem domaćina, gostiju i predstavnika medija u obližnjem restoranu “Savanova” na Savskoj promenadi, koja će, kao jedan od novih simbola novog Beograda, u najskorijoj budućnosti doći i na sam prag Beogradskog sajma.