Beogradski sajam je „Mesto koje je video ceo svet“, kaže se simbolično kroz naš slogan a nije daleko ni od istine. Pošto je već tako, nema razloga da ga ne vide i Beograđani i gosti srpske prestonice, i to kroz jedno vrlo specifično predstavljanje i kultno gradsko dešavanje – Noć muzeja.

Beogradski sajam za Noć muzeja prvi put širom otvara svoje kapije i to u godini u kojoj proslavlja 80. rođendan. Gosti će imati priliku da vide Sajam noću, u artificijelnom osvetljenju, ali i da udahnu miris reke Save. Za posetioce će biti pripremljeno divno putovanje kroz vreme, od otvaranja 1937. godine pa do danas. U službenim prostorijama Sajma, koje se prvi put na ovaj način otvaraju za publiku, biće postavljene dve izložbe.

Izložba fotografija

Jednu izložbu čine fotografije velikog formata koje prikazuju uzbudljiva dešavanja od momenta izgradnje ovog revolucionarno-modernističkog ambijenta, preko slavnih sportskih takmičenja, prvih rok koncerata, sve do grafičkog identiteta savremenih i veoma prepoznatljivih sajamskih manifestacija.

Posetioci će moći da uživaju u fotografijama na kojima su ovekovečeni nezaboravni događaji, od EP u košarci 1961. godine, kada je Jugoslavija osvojila prvu medalju sa legendarnim Acom Nikolićem i Radivojem Korećem, preko podsećanja na atmosferu prve Gitarijade, čuveni koncert Luisa Armstronga, ali i brojnih drugih koncerata velikana domaće i inostrane muzičke scene, od Bijelog dugmeta i Riblje čorbe do bendova kao što su Deep Purple i R.E.M.

Treba se prisetiti i fascinantnih modnih revija koje su afirmisale začetnike naše visoke mode, poput Aleksandra Joksimovića ili Mirjane Marić.

Na fotografijama su ovekovečene i posete najviših gostiju: kraljice Marije sa prinčevima, predsednika Tita, Če Gevare, Hruščova, Žiskara Destena, kao i mnogih književnika i pesnika koji su bili gosti Sajma knjiga, ali i glumaca – od Milivoja Živanovića, preko Alena Delona do savremenih velikana.

Umetnička kolekcija

Druga izložba sastoji se od slika iz umetničke kolekcije Beogradskog sajma, u kojoj se nalaze dela najuglednijih predstavnika srpske moderne. Kolekcija je ustanovljena ubrzo posle izgradnje sajamskih zdanja i uvećavala se sve do danas, uz pažljivi odabir i smisao za savremene umetničke vrednosti.

Sajam će izložiti umetnička dela najuglednijih predstavnika likovne umetnosti iz druge polovine 20. veka, akademika Jovana Bijelića, Peđe Milosavljevića, Petra Omčikusa i Dušana Otaševića, kao i dela modernog i postmodernog slikarstva od Miodraga Protića do Marije Dragojlović.

Goste će fascinirati i hale Beogradskog sajma, među kojima neke predstavljaju revolucionarne arhitektonske i graditeljske podvige poznate širom sveta. Savremeno doba podrazumeva da će posetioci moći da naprave i brojne selfije, čak i pored čuvenog Titovog „fiće“.

Za sada je sigurno da će posetioci uživati u majskoj svežini sajamskog parka i u mirisu reke na „Mestu koje je video ceo svet“, a sve ostalo biće iznenađenje – kao deo velike čarolije Beogradskog sajma, koja traje već 80 godina.

Navikli smo da dobrodošlicu želimo brojnim izlagačima i još brojnijim posetiocima iz zemlje i celog sveta, a ovog 20. maja dobrodošlicu želimo – baš vama. Te noći niko neće da izlaže, prodaje ili kupuje na Beogradskom sajmu. Biće to noć za edukaciju, uspomene i podsećanje na neka „dobra stara vremena“, ali i na dešavanja iz savremenog perioda, i to kroz zabavu i uživanje.