Naučno-tehnološki park Beograd osnovan je juna 2015. godine u partnerstvu Vlade RS (Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja), Grada Beograda i Univerziteta u Beogradu, s ciljem da se ubrza tehnološki razvoj zemlje stvaranjem povoljnog ambijenta za transfer znanja, razvoj novih tehnologija, komercijalizacija inovacija, umrežavanje i stimulisanje rasta ekonomije zasnovane na znanju kroz povezivanje privrede i nauke.

Uspostavljanje i razvoj NTP Beograd podržala je i Vlada Švajcarske (Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove – SEKO) kroz trogodišnji projekat „Naučno-tehnološki park Beograd – novi izvozni instrument Srbije“, koji ima za cilj unapređenje izvoza visokotehnoloških i inovativnih proizvoda i usluga iz Srbije.

NTP Beograd je namenjen domaćim i stranim rastućim tehnološko-razvojnim kompanijama (MSP i razvojna odeljenja velikih kompanija) i startap i „spin off“ kompanijama (kroz program Poslovno-tehnološkog inkubatora – BITF).

Naučno-tehnološki park Beograd

Na osnovu Strategije naučno-tehnološkog razvoja Srbije, prioritetne oblasti za članstvo, su informaciono-komunikacione tehnologije, biomedicina, novi materijali i nanotehnologije, energetika i energetska efikasnost, poljoprivreda i hrana.

Posle samo jedne godine postojanja, u NTP Beograd posluje 60 visokotehnoloških kompanija i timova (37 startap kompanija i timova i 23 rastuće kompanije, od kojih su 10 razvojni centri stranih kompanija) koje radno angažuju više od 500 mladih inženjera.

NTP Beograd nudi tehnološko-razvojnim kompanijama paket infrastrukturnih i stručnih usluga koje podstiču njihov ubrzan rast i razvoj. Nizom aktivnosti NTP Beograd pruža kompanijama olakšan pristup studentima, istraživačima, laboratorijskoj opremi Univerziteta u Beogradu, poslovno savetovanje u različitim oblastima, pristup finansijskim fondovima organizovanjem sastanaka sa potencijalnim investitorima, te podstiče umrežavanje i internacionalizaciju kroz organizovanje B2B i B2G sastanaka sa potencijalnim partnerima na nacionalnom i međunarodnom nivou.