U Skupštini grada održana je konferencija za medije povodom 65. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, koji će se održati od 23. do 30. oktobra 2022. godine na Beogradskom sajmu.

Nataša Mihailović Vacić, sekretar u Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda napomenula je da se slogan odnosi na veliki povratak ove manifestacije ljubitelja pisane reči. Ali slogan je, u isto vreme i omaž istoriji manifestacije, namenjen za sve one koji knjigu vide kao trijumf pisane reči.

Citirala je reči Desanke Maksimović da je svet knjiga vatra srca i oluja mašte.

Zemlja počasni gost ovogodišnje manifestacije je Rumunija, što posebno otvara mogućnost da se pojača kulturna razmena između naših država.

Akademik Dušan Kovačević, predsednik Odbora Sajma knjiga naglasio je da je Sajam knjiga morao biti odložen dve godine, dočim se sada nosimo sa novom bolešću koja se zove rat. Na samom smo kraju realnog i normalnog vremena, rekao je Kovačević, bez mogućnosti da predvidimo budućnost.

Svi zajedno moraju sačuvati razum i zaustaviti zlo, a knjiga je u tom smislu spas i lek. Nevreme se nadvija nad čovečanstvom, a dolazak na sajam knjiga je svojevrsni beg od surove realnosti. Dušan Kovačević je predložio još jedan, filmski slogan – Beogradski sajam knjiga ponovo radi!

Ljiljana Šoškić, koordinator projekta Sajma knjiga podsetila je da je ovo najveći i najposećeniji kukturni događaj u regionu, sa dugom tradicijom i istorijom. Takođe, ove godine obeležen je veliki jubilej Beogradskog sajma – 85 godina od osnivanja. Izvanredne su brojke manifestacija koje su uspešno realizovane i posetilaca koje je Beogradski sajam ugostio.

Pored izlagačkog dela, značajna je i poseta manifestaciji, te je interesovanje u svakom smislu ogromno. Nivo kvaliteta usluga je visok, a javno preduzeće „Pošta Srbije” planira da prvi put ove godine uzme učešće na Sajmu knjiga.

NJ.E. Silvija Davidoju, ambasadorka Rumunije u Srbiji istakla je da je, posle dve godine pauze, Rumunija počastvovana što je počasni gost. Kao susedna zemlja učestvuju i promovisaće svoju književnost za čitaoci koji imaju visoke standarde i široka interesovanja.

Knjige za prijatelje” biće slogan štanda Rumunije a više od trideset rumunskih autora će se predstaviti, pa će biti kako klasika, tako i savremenih izdanja. Organizovaće se niz posebnih događaja i promocija, uz prevodioce sa rumunskog jezika. Književnost je kapija prema duhu i srcu čitaoca, te se pozivaju svi ljubitelji književnosti da posete rumunski štand.

Sanja Milić, urednik programa sajma knjiga obavestila je predstavnike medija da će biti prisutna sva udruženja izdavača i knjižara, a sajamski program završava se velikom konferencijom o izdavaštvu i javnom interesu.

Gosti, književnici iz inostranstva, su tu da uveličaju program i sadržaj manifestacije, a biće aktivni i na tribinama. Programi će biti pregledni i neće se preklapati.

Dečija sala Duško Radović biće upriličena povodom stogodišnjice rođenja velikana i tu će biti organizovani zanimljivi dečji programi i promocije knjiga.

Posebnu atrakciju predstavlja prisustvo velikog francuskog pisca Patrika Besona i njegova nova knjiga o Novaku Đokoviću, te je najavljeno da će 28.oktobra Beson imati promociju knjige u okviru programa Sajma knjiga.