Izdavačka kuća „Centar knjige Rudomino” iz Moskve ovogodišnji je dobitnik  nagrade „Dositej Obradović“. Nagradu, koja se dodeljuje stranom izlagaču za prevođenje srpske literature i doprinos njenom popularisanju, ovaj ruski izdavač zaslužio je zbog dela objavljenih u protekloj godini – Uhvati zvezdu padalicu (Antologija savremene srpske priče), Sitničarnica “Kod srećne ruke” Gorana Petrovića, Ovoga puta o bolu Mihajla Pantića i Grobnica za Borisa Davidoviča Danila Kiša. Za sledeću godinu planirano je izdavanje još tri knjige srpskih autora.

O dobitniku priznanja odlučivao je stručni žiri, koji je radio u sastavu: Radomir Putnik, predsednik, Marko Nedić, Zoran Hamović i Gojko Božović.

„CENTAR KNJIGE RUDOMINO“

Biblioteka „Rudomino“ je veliki internacionalni kulturni istraživački centar koji je nastao na temelju Neofilološkog instituta.  Raspolaže velikim fondom inostrane literature i predstavlja međunarodni kulturni centar, mesto susreta i živog razgovora predstavnika različitih zemalja, naroda, kultura, jezika, konfesija…

Biblioteka inostrane literature od 2007. godine, uz podršku regionalnih uprava i raznih dobrotvornih organizacija, sprovodi program „Veliko čitanje“. Cilj ovog programa je izgradnja mostova kulture između zemalja u svetu, duhovno obrazovanje i popularizacija čitanja. Sa sve većim brojem učesnika i partnera programa, Biblioteka inostrane literature osnovala je „Centar knjige Rudomino“ – posebno izdavačko odeljenje, koje se bavi izborom i pripremom  knjiga, namenjenih za ruske biblioteke, što je omogućilo da se program “Veliko čitanje” podigne na novi nivo.

Danas Biblioteka inostrane literature i „Centar knjige Rudomino“ objavljuju širok spektar štampanih izdanja, a posebno prevodna i dvojezična izdanja, filološke i filozofske literature i studija kulture. Od 2007. godine, objavljeno je više od 300 naslova u ukupnom tiražu od preko 500 hiljada primeraka.

U okviru biblioteke „Rudomino“ pre nekoliko godina je osnovana edicija  „Srpska reč“.