Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, najveća, najstarija, najpoznatija i najuglednija regionalna specijalizovana razvojno-tehnološka sajamska manifestacija, iz čijeg se okrilja tokom duge istorije razvila većina današnjih najvećih sajmova Beogradskog sajma, održava se ove godine od 21. do 25. maja.

Pod već poznatim sloganom „Korak u budućnost“, oko 600 izlagača iz tridesetak država predstaviće dominantne tehničko-tehnološke trendove, prvenstveno u sektoru najnovijih industrijskih tehnologija, „Industrije 4.0“ i pametnih fabrika, alata, robotike, procesne tehnike, telekomunikacija, logistike, elektroenergetike, termotehnike, elektronike, informaciono-komunikacionih tehnologija, materijala.

U odnosu na prethodnu godinu novost je ekspanzivniji nastup izlagača iz oblasti proizvodnje opreme i tehnologija za pripremu i prečišćavanje vode i gasova te proizvođača ambalaže, mašina i opreme za industrijsko pakovanje. Njima se pridružuje grupa izlagača iz oblasti aditivne i 3D tehnologije (postupci i uređaji koji se koriste za izradu prototipova i funkcionalnih proizvoda od različitih materijala) i instalacija (elektro-instalacioni materijal, kablovi, provodnici itd.)

Podrazumeva se da je sajamski koncepcijski akcenat na inovativnosti i novim tehnologijama, a izlagači su već u predsajamskom periodu najavili više od 100 inovacija, noviteta, premijera ili ekskluziviteta u različitijim sektorima. Oko polovine prijavljenih inovacija odnosi se na domaće kompanije. Značajan deo naučno-istraživačkog segmenta biće predstavljen pod okriljem Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a pred posetiocima će se naći i svih šest timova-finalista u nadmetanju za najbolju tehnološku inovaciju za 2017. godinu u Srbiji.

Jedan od kurioziteta ovogodišnjeg Sajma tehnike je da se dešava na 80. godišnjicu beogradskog Jesenjeg sajma iz 1938. godine, kada je firma „Filips“ predstavila prvi, istorijski sistem TV prenosa na Balkanu, tada „najveće čudo tehnike“. Programe je posredstvom televizijske emisione stanice publika mogla da prati na prijemnicima u paviljonima. Tačno dvadeset godina kasnije, a 60. godina pre ovogodišnjeg Sajma tehnike, 23. avgusta 1958, Radio-televizija Beograd je, iz studija na novom Beogradskom sajmu, počela da emituje svoj prvi TV program. U dnevniku koji je počeo u 20 časova, uživo je najavljen i prenos otvaranja 2. Međunarodnog sajma tehnike i naučnih dostignuća (odmah posle pregleda vesti i „Tita na autoputu“), koji je upravo tada počinjao. Tako je istorija televizije na ovim prostorima „sudbinski“ vezana za istoriju Sajma tehnike.

Sajam tehnike i tehničkih dostignuća otvoriće kapije za posetioce u ponedeljak, 21. maja. Radno vreme će biti od 10 do 18 časova, a poslednjeg dana sajma od 10 do 17 h. Pojedinačne ulaznice koštaće 300 dinara, grupne 200, a za đake i studente 100 dinara. Parkiranje putničkih automobila koštaće 100 dinara po satu.