Iako se Sajam tehnike i tehničkih dostignuća smatra prvom pa samim tim i najstarijom sajamskom manifestacijom Beogradskog sajma, iz koje se posle „prvog rođenja“ 1937, a pogotovo posle „drugog“ 1957. godine izrodila većina ostalih sajamskih manifestacija, i sam je doživeo da se među njegovim današnjim izlagačima nalazi čak dvadesetak starijih od njega. Neki od tih „staraca“ upravo ove godine obeležavaju značajne vlastite jubileje.

Mladi starci i jubilarci

Tako kompanija MESSER GROUP ove godine obeležava 120 godina od otvaranja svog prvog pogona u mestu Hofheim am Taunus 1878. godine. Godine 1997. Grupa je kupila ovdašnji Tehnogas, koji kao Messer Tehnogas a.d. postaje vodeća kompanija za proizvodnju i promet industrijskih, medicinskih i specijalnih gasova i prateće opreme, kao i opreme za sečenje i zavarivanje, na teritorijama Srbije i Crne Gore. Njihovi proizvodi se primenjuju u skoro svim granama industrije – u industriji čelika i metala, metalurgiji, hemijskoj i petrohemijskoj industriji, industriji hrane i pića, farmaceutskoj industriji, automobilskoj industriji, industriji elektronike, medicini, kućnoj nezi, sečenju i zavarivanju, obradi vode i ekologiji i naučnim istraživanjima.

Mladi starci i jubilarci
Nešto mlađi je ATB SEVER DOO iz Subotice, jedna od najstarijih fabrika za proizvodnju rotacionih električnih mašina u jugoistočnoj Evropi. Započela je sa radom kao akcionarsko društvo pod imenom SEVER daleke 1923. godine (slavi, dakle, 95 rođendan). Privatizovan je 2005. godine, kada je, pod imenom ATB SEVER, postao članica poslovnog sistema ATB Austrija. Kompanija je poznata kao isporučilac kompletne elektroopreme i usluga elektroinženjeringa u rudarstvu, energetici, crnoj i obojenoj metalurgiji, industriji i vodoprivredi. Njeni proizvodi mogu se naći na svim kontinentima i u više od 50 zemalja, jer je izvoz proizvoda i usluga veći od 70%. Danas ATB SEVER proizvodi i isporučuje elektromotore razvijene prema zahtevu kupca koji zadovoljavaju najsloženije tehničke zahteve elektromotornih pogona u nuklearnim i termoelektranama, površinskim kopovima uglja i bakra (bageri, transporteri, odlagači), podzemnim rudnicima, rafinerijama, platformama za eksploataciju nafte i gasa i dr.

Mladi starci i jubilarci

Spoljnotrgovinska kompanija INTERMERKUR MACHINERY & SERVICES obeležava 70 godina postojanja. Opunomoćeni je zastupnik renomiranih švajcarskih, nemačkih, italijanskih i turskih firmi, proizvođača preciznih alatnih mašina, industrijskih postrojenja i specijalnih mašina za metalsku i auto industriju, za teritorije Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Pored vrhunske ponude preciznih alatnih mašina, industrijskih postrojenja i specijalnih mašina za metalsku i auto industriju, Intermerkur svojim klijentima pruža i kompletna, jedinstvena rešenja, skrojena prema potrebama i zahtevima svakog klijenta ponaosob, prilagođene programe obuke, profesionalni ovlašćeni servis, kompletnu uslugu i isporuku rezervnih delova i potrošnog materijala, kao i polovnu opremu.

Mladi starci i jubilarci
PPT INŽENJERING AD osnovan je 1958. godine (60 rođendan) u Beogradu kao poslovnica Prve petoletke iz Trstenika. Kao zavisno, preduzeće je menjalo svoje organizacione oblike, da bi konačno preraslo u akcionarsko društvo, a od 2017. je u 100-postotnom vlasništvu Otvorenog akcionarskog društva „Trest Gidromontaž“ iz Moskve. Deo osnovne delatnost PPT Inženjeringa su inženjering usluge, projektovanje sistema iz oblasti fluidne tehnike i izrada tehničke dokumentacije po DIN i GOST standardu, konsalting, izrada i montaža sistema fluidne tehnike, ispitivanje sistema i puštanje u rad i primopredaja sistema fluidne tehnike, servisiranje opreme i sistema fluidne tehnike u garantnom i vangarantnom roku, inženjering u oblasti rekonstrukcije, modernizacije i revitalizacije sistema fluidne tehnike, obuka kadrova za rukovanje i održavanje sistema fluidne tehnike, razvoj novih proizvoda (komponenti, podsklopova sistema).