Ministarka Zorana Mihajlović uručila priznanje za „Automobil godine 2019“ - Peugeot 508

Samo tri sata nakon što su 54. Međunarodni salon automobila i 13. Međunarodni salon motocikala, skutera, kvadova i opreme „Motopassion“ zvanično otvorili kapije za posetioce, proglašen je „Automobil godine“ za 2019. godinu, u izboru Asocijacije automobilskih novinara Srbije.

Inače, devetočlani žiri iz AANS je odluku doneo posle dva test-dana održana na aerodromu Pilotske akademije u Vršcu. A odluka je – Peugeot 508.

Peugeot 508 - automobil godine za 2019. godinu, u izboru Asocijacije automobilskih novinara Srbije

U konkurenciji za ovo prestižno priznanje bilo je devet modela: Audi A6, Volkswagen Touareg, BMW X5, Honda CR-V, Toyota Corolla, Ford Focus, Mercedes A Klase, Peugeot 508 i Škoda Karoq. Da bi automobil bio u konkurenciji morao je da ispunjava dva uslova: da je kao novitet predstavljen u 2018. godini i da je do trenutka saopštavanja rezultata ocenjivanja prodato u Srbiji najmanje 10 komada tog modela.

Konačno, najviše glasova osvojio je Peugeot 508, druga je bila Toyota Corolla 100, a treći Ford Focus.

Tokom svečanosti proglašenja dodeljena su i još neka posebna priznanja kao što su priznanje za najprodavaniji hibridni automobil (Toyota Corolla), priznanje za najprodavaniji električni brend automobila (Volkswagen za Up i Golf) te nekoliko priznanja zaslužnima iz oblasti PR i novinarstva.

Ministarka Zorana Mihajlović uručila priznanje za „Automobil godine 2019“ - Peugeot 508

Svečanost dodele nagrada je svojim prisustvom uveličala ali i laureatima prve tri nagrade lično uručila potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. Tim povodom ona je najavila da se razmišlja o subvencijama za kupovinu električnih i hibridnih vozila, te da će do 1. juna na Koridoru 10 biti postavljeno još 10 elektropunjača, pored već postojećih pet. Rekla je da će Vlada Srbije nastaviti da razvija mrežu elektropunjača na auto-putevima i tako obogaćuje infrastrukturnu mrežu neophodnu da bi električni i hibridni automobili na našem tržištu uopšte dobili smisao. Trenutno je, rekla jer ona, u Srbiji registrovano samo 200 električnih vozila, što je zanemarljivo u odnosu na oko 2,5 miliona ukupno registrovanih. Ministarka je potom obišla štandove Tojote, Jaguara i Puteva Srbije.