Promotivna konferencija povodom 9. međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme „Partner 2019” održana je danas na Beogradskom sajmu. Novinarima i gostima obratili su se v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general-major dr Mladen Vuruna, pomoćnik generalnog direktora „Jugoimport–SDPR” Aleksandar Lijaković i savetnica generalnog direktora Beogradskog sajma Mirjana Lukić.

Kao i prethodnih godina, pokrovitelj te sajamske manifestacije je Ministarstvo odbrane, a suorganizatori su JP „Jugoimport–SDPR” i Beogradski sajam.

Dr Nenad Miloradović naglasio je da kapaciteti u oblasti istraživanja, razvoja i proizvodnje NVO u Republici Srbiji, pored toga što predstavljaju značajan oslonac održavanja i unapređenja odbrambene moći Srbije, predstavljaju takođe i potencijal rasta ukupnog izvoza i ekonomskog razvoja Srbije. Rast izvoza preduzeća Odbrambene industrije Srbije (OIS) prošle godine bio je 13,9 procenata.

Kada je reč o kapacitetima za istraživanje i razvoj sredstava NVO, okosnicu predstavlja Vojnotehnički institut, ali je proteklih godina izgrađen modalitet saradnje sa ostalim naučnim, obrazovnim i istraživačkim ustanovama u zemlji.

– Prošle godine uveden je u naoružanje Vojske rekordan broj sredstava NVO iz domaćeg razvoja – ukupno 29, a u prvom kvartalu ove godine još dodatnih 13 sredstava. Do kraja godine očekuje se uvođenje najmanje još 24 sredstva iz domaćeg razvoja – naglasio je dr Nenad Miloradović i najavio da će na ovogodišnjem sajmu „Partner“ biti izloženi i novi kompleti zaštitne balističke opreme unapređenih performasi, nova familija streljačkog naoružanja sa odgovarajućim optičkim i optoelektronskim nišanima, uključujući i video-nišan, potom familija vođenog protivoklopnog naoružanja, artiljerijski PVO malog dometa, besposadne platforme kako zemaljske tako i vazduhoplovne sa njihovim naoružanjem, modernizovana borbena vozila, nova terenska vozila, uključujući i razne novitete, kao i sredstva koja su već u upotrebi u jedinicama Vojske Srbije. Drugog dana sajma biće organizovan prikaz i demonstracija sredstava s bojevim gađanjem iz proizvodnog programa „Jugoimporta SDPR“ i grupacije OIS na poligonu „Nikinci”.

Načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general-major dr Mladen Vuruna rekao je da će ove godine na sajmu biti prikazana sredstva NVO koja mogu stajati rame uz rame sa sredstvima drugih renomiranih proizvođača NVO u svetu.

– To je rezultat višegodišnjeg rada stručnjaka iz organizacionih sastava Uprave za odbrambene tehnologije, a sa jednim ciljem – da budemo i ključni činilac u podizanju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske, da bi naša vojska bila sposobna da izvrši sve svoje zadatke – istakao je general Vuruna.

Konferencija povodom sajma NVO PARTNER 2019

Pomoćnik generalnog direktora JP „Jugoimport SDPR” Aleksandar Lijaković podsetio je da se „Jugoimport” toj sajamskoj manifestaciji pridružio 2004. godine, kad je bila samo nacionalna izložba, a danas predstavlja značajan događaj na regionalnom nivou. I na ovom sajmu „Jugoimport“ marketinški integriše nastup preduzeća Odbrambene industrije Srbije i takođe preduzeća i grupacije kooperanata u proizvodnji složenih borbenih sistema.

Lijaković je naglasio „ Jugoimportove“ tehnološke prodore u nekoliko glavnih oblasti NVO koje su ostvareni u prethodnim godina. Prvi tehnološki prodor jeste razvoj i proizvodnja složenih artiljerijskih sistema, a zatim proizvodnja i razvoj oklopnih vozila. Značajan je i tehnološki prodor u oblasti raketne artiljerije, zatim vođenih raketa, vođenih bombi, ali i prodor u oblasti municije i drugih proizvoda OIS-a.

Novinarima se obratila i Mirjana Lukić, savetnica direktora Beogradskog sajma. Ona je podsetila na značajne podatke po kojima se vidi uzlazni trend razvoja te manifestacije u proteklih 15 godina – od 2004. godine, kada je na sajmu nastupilo 23 izlagača, broj je svake godine povećavan da bi u 2017. bilo 128 izlagača iz 21 zemlje.

– Ti podaci ukazuju koliki rad, znanje i napori stoje iza rezultata koje je srpska odbrambena industrije postigla u poslednjih 15 godina i koje je imala priliku da prikaže na ovom sajmu. Značajno je da se „Partner“ dešava u Srbiji i da se uz najmanje troškova može najkompleksnije predstaviti naoružanje i vojna oprema. Takođe, ova manifestacija izaziva pažnju i inopartnera koji su spremni da sarađuju sa srpskom privredom, sa Ministarstvom odbrane i „Jugoimportom“. Izaziva interesovanje i inostranih izlagača, kojih je svake godine sve više – istakla je Mirjana Lukić.

Ovogodišnji sajam naoružanja i vojne opreme „Partner” biće održan od 25. do 28. juna u dve hale Beogradskog sajma – I i IV i na otvorenom prostoru.