Najuspešniji takmičar na republičkom takmičenju „Mladi zavarivač 2018“, održanom na Sajmu tehnike je Ivana Lazić iz Tehničke škole „Kolubara“, Lazarevac

Najuspešniji takmičar na republičkom takmičenju „Mladi zavarivač 2018“, koje je održano tokom Sajma tehnike na Beogradskom sajmu, opet je devojka – Ivana Lazić iz Tehničke škole „Kolubara“, Lazarevac.

Takmičenje je bilo organizovano u dve kategorije i tri postupka zavarivanja (111-REL, 135-MAG, 141-TIG). Prvu kategoriju činili su učenici srednjih mašinskih škola Srbije koji su se takmičili u teorijskom i praktičnom delu, dok su se u drugoj kategoriji, u kojoj su bili mladi zavarivači do 22 godine starosti, takmičili samo u praktičnom delu. Obe kategorije izrađivale su isti praktični zadatak. Ukupan broj takmičara je 51, od kojih troje iz inostranstva.

Organizatori takmičenja bili su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Zajednica mašinskih škola Republike Srbije, Društvo za unapređivanje zavarivanja u Srbiji i Beogradski sajam – Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, pokrovitelji takmičenja su bili Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i Privredna komora Srbije, a generalni sponzor – Proficut d.o.o.

Kad pobednici zavare

Najuspešniji takmičar u I kategoriji (učenici srednjih mašinskih škola u Srbiji) u postupku REL/E-111 je Krstić Bojan iz Srednje škole Krupanj; u postupku MAG 135 Marko Milošević iz Tehničke škole Obrenovac, a u postupku TIG 141 Ivana Lazić iz Tehničke škole „Kolubara“, Lazarevac, ”Lazarevac.

Najuspešniji u II kategoriji (učenici i mladi zavarivači do 22 godine) u postupku REL/E-111 su je Krstić Bojan            iz srednje škole Krupanj; u u postupku MAG135 Zoltan Kuti iz Montavar Metalne Lola, Beograd; a u postupku TIG141 Marko Vasilić iz Via ocel, Beograd ( ovoj kategoriji treća je bila Ivana Lazić).

Pobednici iz Srbije kvalifikovali su se da predstavljaju Srbiju na takmičenju u Kini. Ne treba zaboraviti da je pre dve godine maturantkinja srednje tehničke škole u Lazarevcu, Jelena Aćimović, osvojila je treće mesto na takmičenju u zavarivanju koje je održano u Pekingu, iza dvojice muškaraca, što ju je učinilo najboljom zavarivačicom na svetu.