Sektor za naplatu putarine, koji posluje u okviru JP „Putevi Srbije“, već drugu godinu za redom samostalno učestvuje na Sajmu automobila u Beogradu. Posetioci na štandu ovog preduzeća mogu da dobiju korisne informacije, ali i da kupe ili dopune uređaj za elektronsku naplatu putarine.

JP „Putevi Srbije“ svoj sajamski nastup upotpunilo je i održavanjem konferencije za novinare, na kojoj je predstavljena jednostavna elektronska naplata putarina, punjači za električne automobile na čak četiri ključna ulaza u zemlju, ali i aplikacije sa mapama, korisničkim centrima, uslugama… Ubedljivo najveće interesovanje putnika kroz Srbiju privukao je projekat elektronske naplate putarine, a u Preduzeću ističu da se broj korisnika ove usluge intenzivno povećava.

Rukovodilac odeljenja zajedničkih poslova u JP „Putevi Srbije“ Darko Savić rekao je da je već omogućen prolazak bez zaustavljanja u posebno označenim saobraćajnim trakama, kao i jednostavnost naplate putarine bezgotovinskim plaćanjem, kao i jeftinija putarina uz ostvarivanje različitih popusta.

Prema njegovim rečima, uređaj se može koristiti u pripejd sistemu s unapred uplaćenim sredstvima, ali i u postpejd sistemu – plaćanjem mesečno nakon ispostavljenog računa, a omogućeni su i popusti na putarinu od četiri do 10 odsto.

Intenzivna modernizacija autoputeva kroz Srbiju

Još jedna novina koju kroz pilot-projekat uvodi ovo preduzeće je i instalacija pet punjača za električne automobile. U Srbiji ih ima čak pet. Nalaze se na četiri ključna ulaza u zemlju – na platou naplatne stanice „Preševo“, „Šid“ iz smera graničnog prelaza sa Hrvatskom ka Beogradu, naplatne stanice „Dimitrovgrad“ iz smera graničnog prelaza sa Bugarskom ka Nišu, zatim na platou naplatne stanice „Subotica jug“ iz smera graničnog prelaza sa Mađarskom ka Beogradu, kao i kod bivše naplatne stanice „Beograd“ kod Bubanj potoka. Punjenje vozila traje maksimalno do 30 minuta, a usluga je zasada besplatna. JP „Putevi Srbije“ priprema nabavku i instalaciju još 10 elektropunjača na glavnim putnim pravcima.

Svi vozači mogu sebi da olakšaju putovanje i mobilnom aplikacijom JP „Putevi Srbije“. Osim što je potpuno besplatna, preko nje se mogu dobiti informacije o ceni putarine, uslugama ovog preduzeća, važni telefoni, kao i interaktivna mapa.

Savić je objasnio da Preduzeće za 2018. planira i proširenje 16 postojećih naplatnih stanica, ali i izgradnju 22 nove stanice – sedam će biti na deonici Niš-Dimitrovgrad, 11 na deonici Niš-Preševo, dok će na deonici Obrenovac-Preljina biti izgrađene četiri naplatne stanice.