Turistička organizacija Ljubovije ove godine 10. Put organizuje Međunarodni drinski gastro festival. Tokom decenijskog iskustva, Gastro festival je postajao sve razvijeniji i sadržajniji, a u stalnom je porastu i broj takmičarskih ekipa i posetilaca.

Na Gastro festivalu organizuje se takmičenje u različitim kulinarskim disciplinama – pripremi riblje čorbe, etno trpeze, moderne kuhinje, pekarstvu, poslastičarstvu, kurvingu (rezbarenje na voću i povrću), a kroz takmičenje u brzom seckanju crnog luka bira se i najbrži kuvar Gastro festa. Zahvaljujući članovima žirija koji aktivno rade u različitim međunarodnim kulinarskim asocijacijama, i osvojene nagrade u Ljuboviji su međunarodno priznate.

Učesnici Gastro festivala su kulinari iz cele Srbije i iz zemalja iz okruženja, što posetiocima omogućuje da uživaju u bogatstvu različitih ukusa iz čitavog regiona. Uz predstavljanje svojih kulinarskih veština, gosti predstavljaju jela specifična za krajeve iz kojih dolaze, a domaći kulinari pripremaju azbukovačke specijalitete.

Pripremanje riblje čorbe organizuje se u glavnoj ulici, gde se čorba krčka uz zvuke trube, u veseloj atmosferi. Ostale takmičarske discipline organizovane su u neposrednoj blizini, čime je izlagački prostor festivala praktično objedinjen.

Takmičari u Ljuboviju dolaze kao gosti, a odlaze kao prijatelji, ističu u TO Ljubovija. Mnoštvo ekipa ima desetogodišnje iskustvu, jer su učestvuju od prve manifestacije. Festival se ubrzano i širio zahvaljujući njihovom prenošenju pozitivnih utisaka.

Cilj Festivala je da Ljuboviju predstavi kao mesto gde žive ljudi visoke ekološke svesti, mesto u kome se konzumira zdrava, organska hrana, puna ukusa, uz dobru zabavu i provod.