Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije je specijalizovana institucija za pružanje podrške inovacionoj delatnosti i upravljanje finansijskim sredstvima za podsticanje inovacija.

Namera Fonda je da doprinese ukupnom razvoju inovacija primenom različitih finansijskih instrumenata kojima se podstiče osnivanje novih tehnoloških preduzeća i jačanje postojećih, njihovo usmeravanje ka tržištima kapitala i privlačenje direktnih ulaganja u visoke tehnologije i razvoj.

Cilj Fonda je da unapređuje veze između istraživanja, tehnološkog razvoja i privrede, i da podstiče i podržava razvoj inovativnih tehnologija.

Fond za inovacionu delatnost raspisao je novi javni poziv kroz koji će dodeliti 4,1 milion evra za podršku inovativnim aktivnostima malih i srednjih preduzeća: Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija.

Za ovaj javni poziv, koji je otvoren do 1. jula 2019. godine, sredstva su obezbeđena iz IPA projekta “Razvoj novih proizvoda i usluga kroz komercijalizaciju istraživanja u malim i srednjim preduzećima”.

Program ranog razvoja namenjen je mikro i malim preduzećima, koja posluju ne duže od tri godine, a koja razvijaju tehnološku inovaciju za kojom postoji potreba na tržištu. Inovativni projekti preduzeća se sufinansiraju u iznosu od 80 hiljada evra.

Program sufinansiranja inovacija namenjen je mikro, malim i srednjim preduzećima kojima su potrebna značajna finansijska sredstva za realizaciju razvojnog ciklusa tehnoloških inovacija i pokrivanje visokih troškova za prenos istraživanja u komercijalno održiv proizvod. Inovativni projekti preduzeća se sufinansiraju u iznosu od 300 hiljada evra.

Prijave inovativnih projekata podnose se putem portala Fonda za inovacionu delatnost.

Od početka rada do danas, na osam javnih poziva kroz sve programe Fonda podneto je 1.300 prijava inovativnih projekata. Ukupno je odobreno 15,8 miliona evra za 352 projekta, koje su realizovala 288 preduzeća i 59 naučno-istraživačkih organizacija.

Fond za inovacionu delatnost predstaviće se na 63. Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća, u organizaciji i pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ovom prilikom, predstaviće aktuelne programe kao i uspešne projekte preduzeća koji su finansijski podržani kroz ove programe.