Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine

Sajam energetike i Sajam zaštite životne sredine počeli su sa radom u veličanstvenoj hali 1 Beogradskog sajma.

Otvarajući sajam, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, održao je nadahnut govor o ekologiji kao svojevrsnom rodoljublju, uveren da je dosadašnji nonšalantan i neodgovoran odnos svih i svugde prema očuvanju prirodne sredine – prošlost. Napravio je paralelu između energetske i ekološke bezbednosti, potcrtavajući presudnu ulogu čoveka na vetrometini generacija, prošlosti i budućnosti, potrebnog i faktičkog stanja.

Misija Ministarstva zaštite životne sredine protekle godine bila je da podigne javno mnjenje, da ljudi reaguju na svaki ekološki incident i akcident. Veruje da svi zajedno prisustvujemo kraju nekažnjenog ugrožavanja životne sredine, trovanja, neartikulisanog zakopavanja opasnog otpada…

Naglasio je da se pristupni pregovarački proces u ovoj oblasti sa Evropskom komisijom razvija odlično, da su primedbe na aktivnosti Ministarstva kozmetičke. I predstojeći zakon o klimatskim promenama „jedan je od najvažnijih sistemskih zakona koji je pred nama, jer će sve sektorske politike morati da mu se prilagode“, rekao je Trivan.

Prof. dr Stevica Deđanski, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, podsetio je da je „posle tri decenije stagnacije, u Srbiji konačno pokrenut investicioni ciklus koji će državi obezbediti – stratešku bezbednost“. Za te namene predviđeno je čak tri milijarde evra do 2025. godine.

Prof. dr Stevica Deđanski, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike

Ministarstvo je posvećeno i iznalaženju optimalnih zakonskih okvira, koji bi išli u prilog i proizvođačima i potrošačima energije. Razvoj tržišta energije, korišćenje konvencionalnih goriva na prihvatljiv način, optimizacija regionalne interkonekcije, povećanje energetske efikasnosti – zahtevi su koji pred Vladom i Ministarstvom stoje kao imperativ.

Ukazao je na činjenicu da će Srbiji do kraja godine na raspolaganju biti 250 MW iz obnovljivih izvora, ali i na značaj postojećih vetroparkova u Alibunaru, Kovačici i vetroparka Čibuk. Plan je da do 2020. na mreži bude ukupno 500 MW iz obnovljivih izvora.

Milorad Grčić, direktor JP Elektroprivreda Srbije, rekao je da EPS mora da bude u samom vrhu tehnoloških inovacija i dostigne sve parametre EU i svetskih standarda. Samo u zaštitu životne sredine uloženo je preko 300 miliona evra, a biće uloženo još 800.

Milorad Grčić, direktor JP Elektroprivreda Srbije

Cilj je da EPS postane potpuno nezavisan u odnosu na kvartal godine, vremenske uslove i potrošnju, karakter potreba itd., a to će se postići delimičnim prestrukturiranjem, jer se sada dve trećine potreba obezbeđuje iz termosektora, a jedna trećina iz hidrosektora, a sada se u priču uključuju i vetroparkovi.

EPS je, rekao je on, konačno na stabilnim nogama i po ocenama i MMF-a i drugih kompetentnih instanci, i već treću godinu posluje pozitivno.

Termosektor se mora sačuvati, a glavni projekat je trenutno odsumporavanje na „Nikoli Tesli A“. Isto sledi i u „Nikoli Tesli B“. U planu su i remonti ovih blokova koji su nekim ranijim planovima bili predviđeni za gašenje.

Grčić je ukazao i na „apdejtovanje“ bloka od 350 MWu Kostolcu, ali i termoelektrane Kolubara B u Kaleniću, čija izgradnja počinje uskoro.

U hidrosektoru aktuelni su planovi u vezi sa ibarskim a naročito moravskim hidroelektranama, koje su na ivici realizacije već 2019.

Grčić se ponadao početku radova i na prvom vetroparku u vlasništvu EPS-a.

Energetika 2018.

Međunarodni sajam energetike, visokorespektabilna sajamska manifestacija sa UFI licencom, najveći i najrespektabilniji godišnji regionalni skup kompanija, korporacija, preduzeća, institucija i profesionalaca u sektorima električne energije, uglja, nafte i gasa, obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i rudarstva, regionalni je i integrativni predvodnik u povezivanju svih segmenata i faktora energetskog sektora u ovom delu Evrope.

Programsku okosnicu sajma čine proizvodnja i eksploatacija, obogaćivanje, distribucija, transport, skladištenje ili neposredno korišćenje i postojećih i potencijalnih prirodnih resursa i izvora energije, ali i naučno-istraživački rad, pametne tehnologije, ušteda energije, energetska efikasnost, obrazovna podrška i sve druge oblasti koje su deo energetskog temelja i pokretač celokupnog privrednog i javnog života zemlje i regiona.

U ovogodišnjem izlagačkom i naročito konferencijskom programu biće potencirane teme kao što su obnovljivi izvori energije (tržište električne energije, pametne mreže – Smart Grid), investicije u energetici, problematika potencijala biomasa, javno osvetljenje u funkciji energetske efikasnosti, stanje sistema za daljinsko grejanje, E-mobility itd.

U različitim formatima, kao direktni ili indirektni učesnici, u izlagačkom ili konferencijskom programu, na Energetici 2018. okupiće se predstavnici oko 150 domaćih i inostranih energetskih aglomerata, firmi, institucija i organizacija iz dvadesetak zemalja. Značajnu ulogu u međunarodnom energetskom kontekstu i naglašen poslovni karakter ovog sajma potvrđuje i više od 8000 najavljenih domaćih i inostranih posetilaca i profesionalaca, ali i oko 2000 registrovanih poslovnih posetilaca na B2B portalu. Preko 50 sati međunarodnog konferencijskog programa u sajamskom konferencijskom centru te oko 1500 učesnika u tim programima govori i o tržišnom karakteru ove manifestacije i naglašava prilika da se predstave i povežu investitori, proizvođači opreme, resorna administracija, finansijske institucije, lokalna samouprava i svi drugi relevantni pa i oni najbitniji činioci.

EcoFair 2018.

Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa – EcoFair je epicentar regionalnog godišnjeg okupljanja najrazličitijih i najodgovornijih činilaca iz sistema zaštite životne sredine – institucija, proizvođača opreme, distributera, reciklera, operatera, deponija, lokalnih samouprava, komunalnih preduzeća, generatora otpada i stručne javnosti. Etabliran je kao privredno-edukativna manifestacija sa visokim autoritetom i kao najreprezentativniji skup te vrste u ovom delu Evrope. EcoFair je posvećen sistemima i mehanizmima zaštite životne sredine sa posebnim akcentom na „cirkularnoj“ i „zelenoj“ ekonomiji“, industriji reciklaže, upravljanju otpadom, komunalnim tehnologijama, zaštiti prirode i zaštiti prirodnih resursa od zagađenja.

Obimna agenda pratećeg konferencijskog programa obuhvatiće teme kao što su ulaganje u ekologiju kao ulaganje u zdravlje, finansiranje i upravljanje projektima u sektoru zaštite prirodne sredine, investicioni projekti i upravljanje otpadom u lokalnim sredinama, studije slučaja u komunalnoj privredi regiona, prečišćavanje i upravljanje otpadnim vodama u Srbiji, industrijska bezbednost i prostorno planiranje, održiva urbana mobilnost, a poseban tretman imaće promocija bicikla kao ekološki odgovornog urbanog saobraćajnog sredstva.

Ova manifestacija ima naglašen međunarodni karakter, ne samo zbog velikog broja inostranih učesnika, nego i zbog domaćeg zakonodavnog konteksta (sa kapitalnim finansijskim efektima), jer se čak 30 odsto normativnog dela pregovaračkog procesa u hodu približavanja Evropskoj uniji odnosi na ekološku problematiku.

SERVISNE INFORMACIJE

Sajmovi su otvoreni od 3. do 5. oktobra. Radno vreme sajmova je od 10 do 17 časova.

Cena pojedinačne ulaznice je 300 dinara, za studente sa indeksom i grupne posete 100, a parking je 100 dinara po satu. Ulaznice za ova dva sajma važe i za 112 Expo.