„Električni automobili i razvoj infrastrukture za punjenje vozila u Srbiji“ naziv je оkruglоg stola koji se u utorak, 28. marta održava u okviru stručnog pratećeg programa Salona automobila. Organizatori skupa su Privredna komora Srbije, Elektrotehnički fakultet, Elektroprivreda Srbije i Institut Eko privrede Srbije (IEPS), privrednog društva IEEG.

Posle SUS pogona, dizel i benzin vozila sve su više u serijskoj proizvodnji snabdevena hibridnim i čisto električnim motorima. Većina zemalja EU donela je odluku da od 2025. godine zabrani prodaju automobila na dizel i benzin, tako da kao jedina alternativa ostaju električni automobili za koje treba izgraditi infrastruktru i obezbediti subvencije za kupovinu vozila. Već sada je u najrazvijenijim zemljama EU zabranjen ulaz u centar grada vozilima proizvedenim pre 2000. godine, a u pojedine gradske celine mogu ući samo vozila standarda euro 6.

Zbog toga je potrebno da se do 2020. godine na teritoriji Srbije, za potrebe turista, napravi najmanje 500 parking mesta sa punjačima, naročito na koridorima i u većim gradskim centrima, garažama i hotelima. Takođe, ovi punjači moraju biti univerzalni i povezani informacionim sistemima.

U radu okruglog stola učestvovaće Miroslav Lutovac, direktor Sektora industrije PKS, prof. dr Branko Kovačević, predsednik Nadzornog odbora EPS-a, Dejan Ilić, naučnik i inovator, prof. dr Nikola Rajaković, Elektrotehnički fakultet Beograd, Vladimir Šiljkut, direktor razvoja infrastrukture EPS-a, Slavko Vujović, predsednik UO Instituta Eko privrede Srbije i šef projekta proizvodnje električnih automobila u Srbiji, Dragan Milutinović, novinar RTS-a, a moderator je Siniša Mitrović, PKS.