Delegacija EU i Info centar EU i ove godine imaju svoj štand na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, koji je u ponedeljak, 24. oktobra svečano otvorio zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt.

Sve ovogodišnje aktivnosti održavaće se pod sloganom “Dunav u knjigama – pravo evropsko putovanje”. Podsećajući na brojne projekte vezane za Dunav, Benedikt je rekao da ta reka nije samo šansa za razvoj i povezivanje regiona, već i za putovanje kroz evropsku kulturu i istoriju. Danas je lako zamisliti dan kada će se tom najvećom međunarodnom rekom, koja spaja 10 zemalja Evrope i više od 200 miliona ljudi, uzvodno i nizvodno od Beograda, putovati bez pokazivanja pasoša.

– Dunav nije samo arterija u srcu Evrope već i inspiracija koja svima daje snagu da ne odustanu pred izazovima. Dunav nas spaja, ujedinjuje, to je snaga koja nosi Evropu u budućnost, rekao je Benedikt i podsetio da je i u Srbiji obeleženo pet godina “Evropske strategije za Dunav”, koja se sprovodi u cilju boljeg povezivanja regiona, zaštite životne sredine i uspostavljanja mira i prosperiteta.

Najbolji primer prave evropske saradnje danas je Golubačka tvrđava, čiju rekonstrukciju je pomogla EU, a dobra vest je i to što je jedan grad na Dunavu – Novi Sad, izabran za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine. Prema Benediktovim rečima, to je prvi grad koji je osvojio tu titulu a nalazi se u zemlji koja je tek kandidat za članstvo u EU.