Učestvujući svim svojim kapacitetima i resursima u borbi protiv globalne pandemije, a zbog karaktera i obima vlastite delatnosti, Beogradski sajam je dospeo u začarani krug poslovne depresije, iz koje je, bez ozbiljne podrške države i pojačanog uvažavanja specifičnosti ove delatnosti, gotovo nemoguće izvući se.

Iako imaju sasvim drugu namenu, medicinska struka je procenila da su upravo hale Beogradskog sajma, svojom veličinom i infrastrukturom bile znatno pogodnije za zbrinjavanje najblaže inficiranih nego neke druge lokacije.

Beogradski sajam se, sa svojim partnerima, i sam angažovao na dodatnom prilagođavanju, opremanju, funkcionalnosti i humanizaciji te izuzetno osetljive bolničke ambijentalne celine. Iako je takav izbor u ovako delikatnom slučaju za Beogradski sajam mogao da bude samo kompliment, proizveo je u jednom delu javnosti oštre negativne asocijacije i neumesne aluzije. Naglašavanjem negativnog utiska o jednoj objektivno osetljivoj, iznuđenoj i privremenoj situaciji, i to na samom početku ogromnog posla koji je trebalo obaviti, stavljeni su u negativan kontekst i celokupna delatnost ove uzorne kompanije, njen međunarodni ugled, društvena i poslovna moralnost, ali i višedecenijska istorija njenih humanitarnih aktivnosti. Oni kojima je to trebalo da bude posao i koji su imali medijske mogućnosti nisu se potrudili da podsete javnost da je Beogradski sajam mnogo puta do sada pokazao da je najpouzdaniji oslonac upravo u kriznim situacijama. Bilo je tako i u godinama sankcija međunarodne zajednice, i za vreme NATO bombardovanja, i kada je trebalo zbrinuti stotine žrtava poplava, i u desetinama drugih slučajeva kada je Beogradski sajam u svojim halama uspešno i nesebično organizovao i distribuirao humanitarnu pomoć onima kojima je bila potrebna.

Sve je to Beogradski sajam činio o svom trošku. Za to vreme, neke su zemlje, a na današnji dan može se reći i mnoge, pokrenule čitave sisteme bezuslovne pomoći i opsežne finansijske mere za neodložnu i efikasnu rehabilitaciju ove moćne a privremeno blokirane globalne industrije.